Denník N

Pražský záchranár: Mnohí ľudia žijú v strašnej biede a nik to nevidí. Je to peklo, zahnívajú do postelí

Záchranár Vít Samek. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Záchranár Vít Samek. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Vít Samek sa pred rozhovorom zdvorilo spýtal, či nevadí, ak bude fajčiť. „Koľko cigariet vyfajčím? Štyridsať denne. Väčšina záchranárov fajčí. Najviac sestier vidíte fajčiť pred onkológiou,“ poznamenal.

Trinásť rokov pôsobil ako záchranár v Prahe, vlani z práce odišiel a tento rok sa kvôli koronavírusu na chvíľu vrátil.

V rozhovore pre český Deník N hovorí aj to, ako počas služby rozoznával obete zneužívania, prečo je panika príbuzných nákazlivá a ako by to vyzeralo, keby McDonald fungoval ako nemocnica.

Zažili ste množstvo ľudí vo vypätých situáciách, často im išlo o život. Čo ste sa za tie roky na záchranke o ľuďoch dozvedeli?

Bol som za ten čas asi v ôsmich tisíckach bytov. To je celkom veľa domácností. Ľudia na nás nie sú pripravení, nemajú upratané ako pred návštevou, väčšinou ide o niečo akútne. Aj keď sme tam neraz len ​​pár minút, viete si urobiť celkom dobrú predstavu, ako ľudia žijú.

A ako žijú?

Myslím, že ani netušíte, v akej biede. Ľudia ako vy a ja nemajú potuchy, akí sú niektorí chudobní. Elity, ktoré by chceli týmto ľuďom pomáhať a zlepšovať im život, ich vôbec nepoznajú a nič o ich životoch nevedia.

Prečo to nevedia?

Keď sa zamyslím nad svojimi kamarátmi, všetci majú vysokú školu a majú sa dobre. Žijú si vo svojej bubline a nepoznajú pani spoza pokladnice supermarketu alebo vodiča záchranky. Ja som tú bublinu vďaka záchranke prepichol.

Aký typ ľudí si volá záchranku?

Nemám na to žiadnu štatistiku, len svoje skúsenosti. Rozhodne si nemyslím, že sanitka jazdí k priemeru populácie. Volajú si ju skôr nižšie stredné a nízke príjmové skupiny. Aj bohatý a slávny človek dostane mŕtvicu, ale vypozoroval som, že chodíme skôr k tým chudobnejším.

Ako to u ľudí, ku ktorým chodievate, vyzerá?

Najčastejšie sme zasahovali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie