Denník N

Rúška podľa Mazureka s Kotlebom ničia zdravie a otravujeme sa CO2. Proti sú lekári, vedci aj WHO

Názory Kotlebu a Mazureka na vplyv rúšok na zdravie vyvracajú lekári, vedci, WHO aj ÚVZ SR. Foto – TASR/N
Názory Kotlebu a Mazureka na vplyv rúšok na zdravie vyvracajú lekári, vedci, WHO aj ÚVZ SR. Foto – TASR/N

Štúdie hovoria, že rúška – aj tie vyrobené doma – znižujú riziko nákazy novým koronavírusom.

Poslanec parlamentu Milan Mazurek (ĽSNS) odmieta nosiť rúško, lebo si nebude „ničiť zdravie tou hnusnou handrou a dýchať vysoké koncentrácie vlastného CO2“.

Podobne sa na sociálnej sieti vyjadril aj predseda strany Marian Kotleba, keď povedal, že dýchaním cez rúško otravujeme svoj organizmus oxidom uhličitým.

Poslanci za ĽSNS sa mýlia. Lekári, vedci, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) aj Úrad verejného zdravotníctva SR sa zhodujú, že nosenie rúška neničí zdravie a nespôsobuje otravu oxidom uhličitým.

Uvedené tvrdenia – ktoré v slovenskom prostredí šíria aj Mazurek s Kotlebom – označil Richard Mihigo z WHO za potenciálne nebezpečné.

„Dlhodobé používanie chirurgických rúšok môže byť nepríjemné, no nevedie k intoxikácii oxidom uhličitým ani k nedostatku kyslíka,“ uvádza Svetová zdravotnícka organizácia v sekcii o boriteľoch mýtov.

Nehrozí nedostatok kyslíka ani otrava CO2

„Pána Mazureka by som sa opýtal, či sa bude zdravotníkom na sálach, ktorí pracujú v rúškach niekoľko hodín denne, platiť odškodné, ak sú rúška škodlivé, ako vraví,“ zareagoval na otázku o škodlivosti rúšok primár centrálneho príjmu ružinovskej nemocnice Július Hodosy. Lekár pracuje aj v Ústave molekulárnej biomedicíny na Lekárskej fakulte UK v Bratislave.

Podľa Hodosyho môže byť rúško nepohodlné, no prípadný negatívny efekt, ak existuje, označil lekár za zanedbateľný. „To, že vdychujem oxid uhličitý, je úplná

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Príroda

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie