Denník N

Je Británia naozaj zelená? Rómovia prichádzajú na leto z Anglicka domov, už týždeň sú bez testovania

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Len v júli sa z Veľkej Británie vrátilo do sociálne znevýhodnených oblastí takmer 700 ľudí. Odborníci sa obávajú, či sa koronavírus v komunitách znova nerozšíri.

V Žehre, Bystranoch aj Krompachoch hovoria to isté – dúfajú, že predošlé mesiace sa už nikdy nezopakujú. Bystrany boli v karanténe dva týždne, Krompachy približne mesiac a Žehra až dva mesiace. „Mne to ubralo päť až šesť rokov života,” hovorí rozhodne Alžbeta Mižigárová, asistentka podpory zdravia z príspevkovej organizácie Zdravé regióny.

Celé dni strávila v skafandri v malých domoch preplnených ľuďmi a bolo to vyčerpávajúce. Spomína si, ako raz vošla do takého úzkeho domu a v horúčave na ňu z každej strany rozprávali nervózni obyvatelia. Ona v skafandri, zrazu jej začalo hučať v hlave a prišlo jej „plano” – nevoľno. „Chorí ľudia mňa zachraňovali a vynášali z domu.“

Nechcú skončiť za páskou

Ľudia už nechcú zažiť, že sa ráno zobudia a nájdu dom za páskou v karanténe. Prešiel len zhruba mesiac od zrušenia karantény a pravidlá sú však voľné. A Veľká Británia, v ktorej našlo prácu a druhý domov mnoho ľudí, je už na zozname zelených krajín.

Už asi týždeň prichádzajú navrátilci z Anglicka na Slovensko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie