Denník N

Benčík: Matovič nie je dobrý premiér. Nie som z jeho vládnutia prekvapený, skôr sklamaný

Ján Benčík. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ján Benčík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Je otázne, či a dokedy v parlamente vydržím, či mi to vôbec bude za to stáť, tvrdí poslanec Za ľudí Ján Benčík.

Pred pár mesiacmi sa z dôchodcu stal poslanec parlamentu za stranu Za ľudí. Ako sa naplnili vaše predstavy?

Bola to tvrdá zrážka s realitou. Hovorí sa tomu aj „nebe a dudy“. Začalo sa to už volebným výsledkom našej strany, z ktorého bolo jasné, že nepôjde o prechádzku ružovou záhradou. Ešte aj ten Smer získal viac percent, než sme si všetci mysleli. Jasné, dôležité bolo odstaviť ho od moci, ale nemysleli sme si, že sa to udeje práve takýmto spôsobom. Z toho, kto sa dostal a nedostal do parlamentu a s akými percentami, sa dalo pochopiť, že to nebude nič dobré. Aspoň pre mňa.

Čo vás najviac sklamalo vo voľbách?

To, že hodnotové a programové strany prepadli, kým populistické strany neuveriteľne bodovali. Osobne som to neočakával. V parlamente mi reálne chýba PS/Spolu aj KDH, hoci tí prví sú na môj vkus príliš vľavo a druhí príliš konzervatívni.

Nevnímate spätne ako chybu, že sa strana Za ľudí nespojila s partnermi, že Andrej Kiska nakoniec ten variant odmietol?

Nie som členom strany, na kandidátku som šiel, keď už toto rozhodnutie bolo na spadnutie. Hovorí sa, že po boji je každý generál. Teoreticky si viem predstaviť, že by Za ľudí ako stredovú stranu poškodilo spojenie s ľavicovým PS, na druhej strane sa mohol udiať aj opak a obaja sme mohli mať lepšie výsledky.

Keď sa však pozerám na to, čo spravil pakt o neútočení s KDH a PS/Spolu, som skôr naklonený myslieť si, že to spojenie by nefungovalo. Pakt, samozrejme, aj s rôznymi inými faktormi, sotil obe tie strany mimo parlament. Jedným bolo vyčítané, že sa spájajú s ultraliberálmi, druhým, že paktujú s „bigoťákmi“. Všetkým nevyhoviete.

Andrej Kiska sa stiahol z politiky zo zdravotných dôvodov. Nenechal však stranu pridlho čakať, kým sa definitívne vyjadril? To, že ste boli bez lídra, vás preferenčne stiahlo pod hranicu zvoliteľnosti do parlamentu.

Pána Kisku si veľmi vážim, ale toto konkrétne mu mám za zlé. Neurobil to najlepšie. Samozrejme, zdravie je na prvom mieste, ale v politike sa dá komunikovať aj cez sociálne siete, nemusel byť fyzicky v Bratislave. Nekomunikoval však a zdôvodnil to tým, že sa nechcel miešať do práce tým, ktorých poveril vedením strany. Mne sa to zdôvodnenie nezdá dostatočné.

Naťahovalo sa to pridlho, potom zrazu prišla informácia, že v politike pokračuje, aby bola vzápätí dementovaná, že to nie je pravda a stranu potiahne niekto iný. Zaskočilo ma aj to, že sa vyjadril, kto má byť jeho nástupcom.

Prečo?

V normálnych stranách to nie je tak, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie