Denník N

Hollywood, hlavne žiadne myšlienky ani disidentky. Prečo je film Havel taký, aký je?

Foto - Bontonfilm
Foto – Bontonfilm

Dagmar Kusá pochádza z disidentskej rodiny a vo svojej recenzii hodnotí snímku Havel negatívne. K podobnému názoru dochádza aj divák, ktorý Havla nemusel poznať osobne.

Nebolo to pritom tak, že by sa filmári o niečo snažili a nevyšlo im to. Pre tento typ portrétu sa sami vedome rozhodli. Ich zámer im vyšiel. Prečo je film taký, aký je?

1. Hollywood

45-ročný Slávek Horák debutoval filmom Domáca starostlivosť (2015). Išlo o vydarený príbeh o obetavej zdravotnej sestre, ktorý sa potýka s problémami na vidieku. Film mal úspech vo svete, režisér s ním cestoval po USA a v Palm Springs mu napadlo, že by mohol sfilmovať Havlov životopis.

Logika je očividná: značka Havel v Amerike funguje a mohla by sa zohľadniť na Oscaroch. Na tomto kalkule určite nie je nič zlé. Akurát to v celom filme cítite. Cieľovou skupinou je zahraničný divák, ktorý žiada emóciu a na vernosti histórii nebazíruje.

2. Hlavne žiadne myšlienky

Aj posledný eštebák rozumel tomu, že pražský disent možno bol svetom požívačných a promiskuitných bohémov, bol to však najmä svet myšlienok. Nestačilo banálne trvať na občianskych slobodách. Názory na spoločnosť bolo treba formulovať, filozoficky ukotviť, zdôvodniť a obhájiť – toto všetko bola intelektuálna práca. To všetko je historicky dobre prebádaná vec. Rovnaký úsek Havlovho života mapuje aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie