Denník N

Šéfovi armády radí plukovník, ktorého Mikulec podozrieval z krytia tunelov v tajnej službe

Róbert Tibenský (vľavo) a Roman Mikulec sa poznajú ešte z pôsobenia v tajných službách, dnes obaja pracujú pre štát. Tibenský je poradca náčelníka generálneho štábu, Mikulec je minister vnútra. Foto - MO/TASR
Róbert Tibenský (vľavo) a Roman Mikulec sa poznajú ešte z pôsobenia v tajných službách, dnes obaja pracujú pre štát. Tibenský je poradca náčelníka generálneho štábu, Mikulec je minister vnútra. Foto – MO/TASR

Nový minister vnútra v minulosti obviňoval Róberta Tibenského z podielu na zametaní kauzy tunelovania vojenskej rozviedky. Tibenský dodnes pôsobí v armáde, patrí medzi dôležitých spolupracovníkov náčelníka generálneho štábu.

Nestáva sa často, aby minister jedného rezortu verejne povedal, čo si myslí o ľuďoch na inom rezorte. Takouto výnimkou je pôsobenie plukovníka Róberta Tibenského na generálnom štábe slovenskej armády.

Tibenský je bývalý pracovník vojenských tajných služieb, v ktorých pôsobil spoločne so súčasným ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽaNO).

Tibenského meno sa v médiách opakovane spomínalo pred siedmimi rokmi v spojitosti s tunelovaním vojenskej rozviedky.

Teda v spojitosti s machináciami, na ktoré upozorňoval práve Mikulec. Bývalého kolegu dokonca Mikulec obviňoval, že pomohol k jeho vynútenému odchodu zo služby.

V súčasnosti Tibenský pôsobí ako poradca náčelníka generálneho štábu Daniela Zmeka a problém s ním nemá ani minister obrany Jaroslav Naď, ktorý je Mikulcovým kolegom z OĽaNO.

Naopak, Mikulec má na Tibenského pôsobenie jasný názor. „To, kto pôsobí na generálnom štábe, neprináleží hodnotiť mne. S pánom Tibenským som pracoval niekoľko rokov a na základe mojich skúseností si myslím, že by nemal zastávať takýto post,“ odpísal Mikulec Denníku N.

Príbeh dvoch rozviedčikov

Mikulec a Tibenský strávili vo vojenských tajných službách značnú časť svojho profesionálneho života, obaja strávili istý čas aj v zahraničí ako vojenskí pridelenci.

Prvý zlom v ich príbehu nastal v lete 2010, keď prišla k moci Radičovej vláda a na ministerstvo obrany nastúpil Ľubomír Galko (v tom čase SaS).

Nový minister si Mikulca vybral za šéfa v tom čase jednej z dvoch oddelených tajných služieb – Vojenskej spravodajskej služby.

Mikulec so svojimi podriadenými, zvlášť s Vladimírom Suchodolinským a Ivanom Mackom, začali preverovať, kde končili peniaze určené na spravodajské aktivity počas prvej Ficovej vlády. Narazili na reťazec

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Jaroslav Naď

OĽaNO

Roman Mikulec

Slovensko

Teraz najčítanejšie