Denník N

Pol roka bez príznakov, potom s doživotnými následkami. Príbehy troch ľudí s boreliózou

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Každý rok ochorie v Česku na boreliózu viac než štyritisíc ľudí, na Slovensku je približne tisíc nových prípadov ročne. Najmenej pri desatine z nich pritom choroba prebieha komplikovane. Často preto, že sa neodhalí včas.

Český Deník N zaznamenal príbehy pacientov, ktorým spôsobila neskoro liečená choroba prenášaná kliešťami celoživotné následky. Vrátane tridsaťročnej ženy, ktorá skončila na invalidnom dôchodku.

Červený fľak sa neobjaví vždy

Silné bolesti kĺbov, hlavy a chrbta. „Mozgová hmla“, neschopnosť sústrediť sa alebo zmysluplne hovoriť, k tomu ešte obrovská únava, vyčerpanie, opuchy a zhoršené videnie.

To všetko sú príznaky neskorej fázy boreliózy, ktoré môžu prísť až niekoľko mesiacov po prisatí kliešťa. Podobné ťažkosti každý rok postihujú stovky ľudí v Česku.

Toto číslo by mohlo byť menšie, ak by lekári začali liečbu včas. Lenže typický veľký červený fľak po kliešťovi – nazývaný erythema migrans – sa objavuje len pri približne polovici prípadov.

Druhá polovica nakazených žije s infekciou bez príznakov aj niekoľko mesiacov, o to silnejšie však potom choroba udrie.

Nesprávna diagnóza

To je aj prípad 55-ročnej pani Jiřiny, ktorá si vlani v lete našla niekoľko kliešťov. Pri žiadnom z nich sa jej červený fľak neurobil, a tak tomu väčšiu pozornosť nevenovala.

Až začiatkom novembra ju začalo bolieť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie