Denník N

Pol roka bez príznakov, potom s doživotnými následkami. Príbehy troch ľudí s boreliózou

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Každý rok ochorie v Česku na boreliózu viac než štyritisíc ľudí, na Slovensku je približne tisíc nových prípadov ročne. Najmenej pri desatine z nich pritom choroba prebieha komplikovane. Často preto, že sa neodhalí včas.

Český Deník N zaznamenal príbehy pacientov, ktorým spôsobila neskoro liečená choroba prenášaná kliešťami celoživotné následky. Vrátane tridsaťročnej ženy, ktorá skončila na invalidnom dôchodku.

Červený fľak sa neobjaví vždy

Silné bolesti kĺbov, hlavy a chrbta. „Mozgová hmla“, neschopnosť sústrediť sa alebo zmysluplne hovoriť, k tomu ešte obrovská únava, vyčerpanie, opuchy a zhoršené videnie.

To všetko sú príznaky neskorej fázy boreliózy, ktoré môžu prísť až niekoľko mesiacov po prisatí kliešťa. Podobné ťažkosti každý rok postihujú stovky ľudí v Česku.

Toto číslo by mohlo byť menšie, ak by lekári začali liečbu včas. Lenže typický veľký červený fľak po kliešťovi – nazývaný erythema migrans – sa objavuje len pri približne polovici prípadov.

Druhá polovica nakazených žije s infekciou bez príznakov aj niekoľko mesiacov, o to silnejšie však potom choroba udrie.

Nesprávna diagnóza

To je aj prípad 55-ročnej pani Jiřiny, ktorá si vlani v lete našla niekoľko kliešťov. Pri žiadnom z nich sa jej červený fľak neurobil, a tak tomu väčšiu pozornosť nevenovala.

Až začiatkom novembra ju začalo bolieť

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Peter Kalenský je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Rodina a vzťahy, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie