Denník N

Chrípku a COVID-19 nerozlíšite. Pomôcť môže očkovanie proti chrípke

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Epidemiologička aj lekárka očakávajú, že by sa tento rok mohlo dať proti chrípke zaočkovať viac ľudí ako minulé roky.

Ako sa dá spraviť aspoň malý preventívny krok proti nákaze COVID-19 v čase, keď sa vedci a farmaceutické firmy ešte len blížia k vakcíne proti koronavírusu? Jednoduchá odpoveď znie: choďte sa aspoň zaočkovať proti chrípke; máte to zadarmo, uhradí to zdravotná poisťovňa.

Keďže chrípka a COVID-19 sa veľmi ťažko rozlišujú, môže očkovanie proti chrípke pomôcť, aby sa pri príznakoch chrípka vylúčila. „Len na základe príznakov sa s určitosťou nedá tvrdiť, či ide o chrípku alebo ochorenie COVID-19,“ vysvetľuje Úrad verejného zdravotníctva SR. Vďaka nižšiemu počtu chorých na chrípku sa odľahčí aj zdravotníctvo, ktoré sa môže sústrediť na nakazených na COVID-19.

Ministerstvo zvažuje kampaň

Ministerstvo zdravotníctva zvažuje, že na najbližšiu jeseň spustí komunikačnú kampaň, aby sa zvýšilo povedomie o význame očkovania.

V posledných rokoch sa dalo proti chrípke očkovať veľmi málo ľudí. Pred desiatimi rokmi to bolo viac ako 12 percent populácie, posledné dostupné údaje zo sezóny 2018/2019 ukazujú, že počet zaočkovaných klesol na 4,4 percenta. Očkovanie je dobrovoľné, ale poisťovne ho uhrádzajú.

Úrad verejného zdravotníctva tvrdí, že sa snaží šíriť osvetu o potrebe očkovania proti chrípke každý rok. „Ide o dlhoročne vykonávané aktivity a budeme v nich pokračovať i naďalej, samozrejme, so zreteľom na aktuálnu situáciu – pretože ak by človek ochorel na infekciu vyvolanú koronavírusom a nebol by očkovaný proti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie