Denník N

Člen OĽaNO Kaplan: Poukázaním na kauzy Bilecovej a Kyselicu som sa stal v hnutí čiernou ovcou

Milan Kaplan. Foto N – Andrej Bán
Milan Kaplan. Foto N – Andrej Bán

Lukáš Kyselica hovoril na predvolebných mítingoch len všeobecné frázy o boji s korupciou. Neprezentoval ani ambície, že by chcel byť vo vedení rezortu vnútra, vraví o dnes už bývalom štátnom tajomníkovi člen OĽaNO a občiansky aktivista z Michaloviec Milan Kaplan.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako sa po diskusii v Michalovciach Lukáš Kyselica a Roman Mikulec ponáhľali na chatu Anny Bilecovej pri Zemplínskej šírave,
  • kedy s ním OĽaNO prestalo komunikovať,
  • že on a jeho rodina čelili vyhrážaniu,
  • aké pomery vládnu v hnutí, z ktorého odíde, až keď povie delegátom do očí svoju verziu.

Mali ste niekedy podozrenia alebo informácie, že by Lukáš Kyselica alebo ľudia okolo neho pracovali ako agenti vojenského spravodajstva?

Nie, nikdy. Predtým som pána Kyselicu nepoznal, iba až keď sa odrazu, pre mňa nečakane, objavil v OĽaNO. Bral som to tak, že je to pravdepodobne človek blízky vedeniu. Za neobvyklé som však považoval jeho vystupovanie počas volebnej kampane.

V akom zmysle?

Keď sme mali verejné zhromaždenia alebo diskusie, Kyselica bol vždy veľmi skúpy na slovo. Nikdy nič konkrétne nepovedal. Keď sa ho občania pýtali, aj z hľadiska, vždy sa vyhovoril na to, že nemôže nič povedať. Lebo je v tej veci vedené vyšetrovanie alebo nemôže vyzradiť utajované skutočnosti.

Zažili ste ho naživo na diskusiách?

V Michalovciach sme sedeli vedľa seba. Ale vtedy som to pripisoval tomu, že ide o bývalého vyšetrovateľa Gorily.

Na predvolebných mítingoch nepovedal Kyselica nič konkrétne ani na politické témy?

Nie, vždy to boli len všeobecné frázy o boji s korupciou. Neprezentoval ani ambície, že by chcel byť vo vedení rezortu vnútra.

Video: Takto Kyselica rečnil na pódiu počas kampane ako vojenský tajný
Autorka: Martina Koník

Ako dlho ste v OĽaNO?
Členom som od novembra, keď začal platiť nový zákon o politických stranách. Ale aktívny som tam od roku 2016, keď boli parlamentné voľby.

Z vedenia hnutia vám ako radovým členom niekto vysvetľoval a odôvodňoval nominácie na dôležité posty?

Nie, nikdy.

Čo ste si pomysleli, keď ste videli, že Kyselica je štátny tajomník rezortu vnútra?

Úprimne? Nikdy som ho osobitne neregistroval ako vyšetrovateľa kauzy Gorila. Pre mňa je úspešný taký vyšetrovateľ, ktorý ju aj vyšetrí. A keďže to doteraz nebolo vyšetrené, neviem, čo by malo byť jeho zásadným úspechom. Podľa mňa tam museli byť iné veci medzi Kyselicom a vedením OĽaNO.

Osobne ste s ním nemali možnosť hovoriť?

Chcel som po skončení diskusie, na ktorej bol aj dnešný minister vnútra Roman Mikulec. Ale oni sa vyhovorili, že majú svoj program a prespia u známych. To som ešte nevedel, že sa ponáhľajú na chatu Anny Bilecovej pri Zemplínskej šírave.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OĽaNO

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie