Denník N

Dievča, ktoré uviazlo v pavúčej sieti: Lisbeth Salanderová a Mikael Blomkvist sa vracajú

Lisbeth Salanderová a Mikael Blomkvist ako Rooney Mara a Daniel Craig v hollywodskej verzii. FOTO - SONY PICTURES
Lisbeth Salanderová a Mikael Blomkvist ako Rooney Mara a Daniel Craig v hollywodskej verzii. FOTO – SONY PICTURES

Presne desať rokov po prvej knihe slávnej trilógie Stiega Larssona vyjde jej pokračovanie napísané iným autorom.

„Haha, tak ja sa mám stať ghostwriterom Stiega Larssona a pokračovať v jeho nedokončenej trilógii Millennium. To myslíte vážne?“

Linda Altrov Berg zo štokholmského vydavateľstva Norstedts si takto pre Denník N spomína na prvú reakciu švédskeho spisovateľa a novinára Davida Lagercrantza, keď ho oslovili, aby sa po zosnulom Larssonovi ujal pokračovania slávnej detektívnej trilógie Millennium.

To vyjde 27. augusta s názvom Dievča, ktoré uviazlo v pavúčej sieti a pre mnohých bude knižným vyvrcholením leta.

Millennium Stiega Larssona

Trilógia Stiega Larssona, na Slovensku známa ako Millennium, sa stala celosvetovým fenoménom. Spopularizovala žáner severskej krimi literatúry a natočili sa podľa nej tri filmy vo Švédsku a prvý diel s Danielom Craigom v hlavnej úlohe v roku 2012 režíroval David Fincher.

Fenomén Millennium

Prvé tri diely Millennia Stiega Larssona vyšli v 50 krajinách sveta a predalo sa ich viac ako 80 miliónov výtlačkov.

Jednotlivé časti:

  1. Muži, ktorí nenávidia ženy
  2. Dievča, ktoré sa hralo s ohňom
  3. Vzdušný zámok, ktorý vybuchol
  4. Dievča, ktoré uviazlo v pavúčej sieti (David Lagercrantz)

Skôr než sa príbeh investigatívneho novinára Mikaela Blomkvista a najmä asociálnej hackerky Lisbeth Salanderovej dostal do kníhkupectiev, ich autor Stieg Larsson, sám investigatívny novinár, zomrel v roku 2004 vo veku 50 rokov na infarkt.

Všetky tri diely, ktoré stihol napísať, vyšli až posmrtne. Celý čas sa však jeho švédske vydavateľstvo pohrávalo s myšlienkou, že nájde niekoho, kto by oživil Larssonových hrdinov Lisbeth a Mikaela.

„Nechceli sme robiť žiadne výberové konanie ani súťaž, vedeli sme, že Lagercrantz sa na pokračovanie Millennia hodí najviac,“ rozpráva švédska vydavateľka Altrov Berg pre Denník N. Podľa nej sa Lagercrantz osvedčil už ako ghostwriter pri písaní životopisnej knihy Ja som Zlatan o švédskej futbalovej hviezde Zlatanovi Ibrahimovičovi.

Sľubujú zážitok

„Po prečítaní knihy vám môžem povedať, že nebudete sklamaní a užijete si ju tak ako ja, keď som sa s ňou doma zavrela, zhltla ju ako jedna z prvých na svete a strážila, aby sa rukopis nedostal na verejnosť,“ sľubuje Linda Altrov Berg.

Písanie knihy, jej prekladanie a príprava na vydanie sa niesli vo veľmi tajnostkárskom duchu a k dobre stráženému rukopisu sa v každej krajine dostalo len minimum ľudí. Ostatní musia počkať do 27. augusta.

„Ten dátum sme vybrali presne na desiate výročie prvej knihy zo série Millennium. A nechceli sme, aby to bolo uprostred leta, keď sú všetci rozutekaní na dovolenkách,“ vysvetľuje Altrov Berg načasovanie dlho očakávaného titulu na koniec leta. Premiéra bude naraz v 35 krajinách vrátane Slovenska aj Česka.

Celosvetová premiéra Dievčaťa, ktoré uviazlo v pavúčej sieti je 27. augusta. FOTO - IKAR
FOTO – IKAR

„Slovenský preklad nového Millennia od Davida Lagercrantza som dočítala ešte na začiatku leta a musím povedať, že som si ho dokonale vychutnala,“ rozpráva Mária Lešková z Ikaru o jednej z výhod, keď pracujete pre veľké vydavateľstvo.

Najviac ocenila, že nový autor sa nasilu neusiluje kopírovať štýl písania Stiega Larssona.

„Čo však ponechal v celom rozsahu, sú charaktery hlavných postáv, ktoré vytvoril Larsson – Lisbeth Salanderovej, mladej, neskutočne drzej a geniálnej hackerky, a investigatívneho novinára Mikaela Blomkvista,“ prezrádza Lešková.

Larssonova družka je proti

Stieg Larsson mal údajne rozpísaných viacero dielov Millennia. K jeho poznámkam však Lagercrantz nemal prístup, pretože Larssonova družka ich nechce sprístupniť a rovnako sa jej nepáči, že sa švédske vydavateľstvo rozhodlo pokračovať v jeho diele. Knihu si podľa agentúry AFP ani neprečíta. A rozhodnutie pre Davida Lagercrantza, ktorý začínal ako krimi reportér pre bulvárne noviny, označila ako totálne „idiotský výber“.

Sám Lagercrantz najskôr dlho váhal, potom ho písanie pohltilo: „Najťažšie bolo vymyslieť dej. Stieg Larsson bol majstrom vo vytváraní zložitej zápletky a k nej niekoľkých súbežných príbehov. To som chcel dodržať. Zároveň však musím povedať, že to bolo to, čo som si užil najviac. Posúvať dej, ako detaily zapadajú na svoje miesta, bola veľká zábava,“ povedal Lagercrantz, citovaný českým nakladateľstvom Host, ktoré podobne ako Ikar vydáva jeho knihu v rovnakom čase.

milenium
Kompletné Millennium v českej verzii vydavateľstva Host. FOTO – HOST

Lagercrantzovi pri práci pomáhali hackeri i matematici a sám si urobil rozsiahly prieskum starých symbolov a kódov. Jednou zo zápletiek štvrtého pokračovania Millennia je sledovanie americkej tajnej služby NSA, čo je téma ako stvorená pre hlavnú punkovú hrdinku a hackerku Lisbeth Salanderovú.

Celé vydanie sprevádza veľká a prísne kontrolovaná PR akcia. Ani literárni kritici sa nedostanú ku knihe skôr ako tesne pred jej vydaním. Podľa Guardianu sa vydavateľstvo Nordstedts pripravuje na ten dátum rovnako, ako keď Dan Brown vydával v roku 2003 Da Vinciho kód.

Ostáva len veriť, že pokračovanie Millennia nebude len majstrom v žánri veľkého knižného marketingu, ale aj kvalitného napínavého čítania.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie