Denník N

Ženy šikanujú predovšetkým muži, ktorí sú „lúzri“

Experiment s hraním videohry ukázal, že k negatívnym komentárom na adresu žien sa uchyľujú hlavne muži s nízkym sociálnym postavením. Pre mužov je spoločenský status dôležitý – v konkurencii žien oň bojujú aj agresivitou a vulgárnosťou.

Halo 3. FOTO - Halowaypoint.
Halo 3. Foto – Halowaypoint

Mnoho ľudí zažilo na internete šikanovanie. V prevažnej miere ide o ženy – v porovnaní s mužmi je počet nepríjemných správ, ktoré dostávajú, desaťnásobný, ak sú na internete a chatujú v chatovacej miestnosti, a trojnásobný, ak hrajú online hry.

Podľa niektorých ľudí je zdrojom tohto správania skutočnosť, že ženy tu vstupujú do oblastí, ktorým tradične dominujú muži, mnohí z nich mizogýni (mizogýnia = nenávisť k ženám). Táto teória však nevysvetľuje pôvod hostility k ženám. Mení to článok, ktorý tento mesiac vydal časopis Plos One.

Autori štúdie, Michael Kasumovic z univerzity v Sydney a Jeffrey Kuznekoff z univerzity v Miami, si myslia, že vulgárne komentáre vynášajú predovšetkým muži s nízkym spoločenským postavením. Tvrdia, že vulgárnosť slúži zatrpknutým mužom z dolných priečok sociálneho rebríka ako forma obrany pred ženami, s ktorými súťažia o sociálne zdroje – agresívnym správaním ich chcú zastrašiť a zbaviť sa tak nepríjemných konkurentov.

Hrali Halo 3

Autori štúdie vymysleli vskutku pôvabný spôsob, ako agresívne a nevhodné správanie mužov smerom k ženám merať – nechali ich hrať videohru. Výhodou tohto prístupu je, že v ňom nezáleží na vašej fyzickej zdatnosti. Jediné, na čom záleží, je, aký dobrý ste hráč. Vďaka tomu sú videohry ideálnym prostredím na výskum skupinovej interakcie a toho, ako sa spoločenský status hráčov premieta do vzájomnej komunikácie medzi pohlaviami.

Účastníci experimentu hrali hru Halo 3, futuristickú strieľačku. Tímy po štyroch hráčoch v nej navzájom kooperujú, aby zabili čo najviac členov konkurenčného tímu, s ktorým urputne bojujú.

Schopnosti a kompetencie hráčov vedcom slúžili ako meradlo ich spoločenského statusu. Inými slovami, hráč, ktorý nikdy nezomrel, ale sám zabil veľa protihráčov, bol na spoločenskom rebríku oveľa vyššie ako hráč, ktorý stále umieral.

Halo 3. Foto – Halowapoint
Halo 3. Foto – Halowapoint

Agresivitou si vylepšujú vlastný spoločenský status

Vedci nahrávali konverzáciu medzi hráčmi. Rozdelili ich do dvoch skupín podľa toho, či v čele mali muža alebo ženu.

Ukázalo sa, že ak išlo o muža, hráči s nízkym sociálnym postavením, čiže tí, ktorí umierali často, komentovali jeho rozhodnutia pozitívne. V prípade, že išlo o ženu, počet negatívnych komentárov stúpol, ale najviac v prípade tých, ktorí boli na spoločenskom rebríku najnižšie.

Inými slovami, neschopní hráči rozhodnutia lídra – muža nespochybňovali, ale keď bola v čele tímu žena, počet ich negatívnych komentárov značne narástol.

„Vzhľadom na to, že muži sa často spoliehajú na agresivitu ako spôsob udržania si svojho dominantného sociálneho postavenia, nárast hostility smerom k ženám, ktorý pochádza od mužov s nižším spoločenským postavením, môže byť pokusom, ako znevážiť výkon ženy a zaistiť si vlastný spoločenský status,“ píše sa v štúdii.

Negatívne komentáre, ktoré ženy dostali, nemajú pôvod v tom, že by „hrali s chlapcami“, ale v tom, že chlapci s nízkym spoločenským postavením nedokážu vystáť, že by prehrali s dievčatami. Zdroj – Kasumovic Lab
Negatívne komentáre, ktoré ženy dostali, nemajú pôvod v tom, že by „hrali s chlapcami“, ale v tom, že chlapci s nízkym spoločenským postavením nedokážu vystáť, že by prehrali s dievčatami. Zdroj – Kasumovic Lab

Ženy sú citlivé na sociálny status mužov, muži oň bojujú

Autori si myslia, že pozorovaný jav má evolučné vysvetlenie.

Z rôznych príčin je to tak, že ženy priťahuje viac sociálne postavenie mužov ako vzhľad. Z toho dôvodu si ženy v drvivej väčšine prípadov vyberajú za svojich partnerov mužov z rovnakej alebo vyššej spoločenskej vrstvy. Veľmi zriedkavo sa stáva, aby si ústavná právnička vzala za muža traktoristu z Hornej Dolnej, opačne to neplatí – boháči sa radi „obetujú“ a často im k spokojnosti stačí iba to, aby dotyčná mala tie správne miery.

Čo sa týka mužov a ich zdrojov, pre ženy ide o znak toho, že sa o ňu a jej potenciálneho potomka dokážu postarať – tento fakt nedokáže signalizovať nič lepšie ako práve spoločenské postavenie. Zdôraznime, že sa tu bavíme o nevedomých procesoch – ľudovo povedané zavedených mantineloch, v ktorých funguje naša myseľ automaticky.

Pretože je sociálny status takým dôležitým signálom, muži oň tuho bojujú. Ak je ich konkurentom žena – jedinec, o ktorom si myslia, že ho dokážu vulgárnosťou či agresivitou zastrašiť, neváhajú, ako je vidieť z tohto experimentu, siahnuť aj po takomto strategickom riešení.

Z viacerých výskumov vieme, že šikanovanie prevažuje hlavne v takých spoločnostiach, ktoré sú silno hierarchicky usporiadané. Preto spôsob, ako ho minimalizovať, spočíva vo vytváraní takého prostredia, v ktorom dominuje rovnosť. Muži potom stratia potrebu „predbiehať sa“.

Dostupné z: DOI:10.1371/journal.pone.0131613

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie