Denník N

Viva bude klasika, ale aj džez a elektronika

Otvárací koncert festivalu odohrajú Roman Patkoló, Daniel Buranovský a Dalibor Karvay. Foto - vivamusica.sk
Otvárací koncert festivalu odohrajú Roman Patkoló, Daniel Buranovský a Dalibor Karvay. Foto – vivamusica.sk

Podobne ako väčšina iných letných festivalov aj oni už mali hotový program a chceli začať zverejňovať mená zahraničných hostí. Keď v marci korona zasiahla aj Slovensko, bolo im jasné, že si môžu buď dať pauzu, alebo vymyslieť niečo špeciálne – s rizikom meniacich sa epidemiologických opatrení. Nakoniec vymysleli špeciálne projekty dva. Najskôr cyklus koncertov po bratislavských sídliskách a domovoch pre seniorov, ktorý nazvali Umenie pod oknami. A popri ňom zároveň začali meniť program aj podobu svojho letného festivalu.

Otvárací koncert Viva musica! bude túto sobotu, záverečný v utorok 28. augusta. Medzitým ešte desať ďalších večerov na rôznych miestach v centre Bratislavy vrátane záhrady domu Jána Albrechta, ktorého renovácia pekne napreduje.

Nová príležitosť

„Tento rok sme poňali komornejšie a zámerne sme sa stiahli do menších priestorov. Je to zároveň aj taký návrat k prvému ročníku festivalu, ktorý sa konal v auguste 2005 práve na nádvorí Starej radnice, kde máme tento rok naplánované tri koncerty. Festival sa vtedy ešte volal Hudobné záhrady Bratislavy,“ vysvetľuje dramaturgička Janka Kubandová.

Keď sa v marci začali na Slovensku aj vo svete rušiť hromadné, masové akcie, bolo im jasné, že aj Viva Musica! bude vyzerať inak. „Prvý variant bol presunúť celý program na august, ale s vývojom situácie sa ukázalo, že ani to v prípade zahraničných umelcov nepomôže, pretože nebudú môcť pricestovať. Tak sme si povedali: Poďme urobiť čisto slovenský ročník. Už v pôvodnom programe bolo niekoľko slovenských umelcov, len sme k nim pridali ďalších a myslím si, že sa nám podarilo vyskladať naozaj crème de la crème.“

Korona priniesla mnohé obmedzenia, zrušených zahraničných hostí aj nutné zníženie kapacity a komfortu návštevníkov. Na druhej strane sa však objavila možnosť dať dokopy mená, o ktoré sa organizátori už dlho usilovali.

„Pre nás sú všetky koncerty špeciálne. Ale určite by som spomenula otvárací koncert, pretože huslista Dalibor Karvay a kontrabasista Roman Patkoló ešte spolu nikdy nehrali na jednom pódiu. S klaviristom Danielom Buranovským si zahrajú Piazzollove Štyri ročné obdobia,“ hovorí Janka Kubandová. „Romana sme na festival pozývali už dlhšie, ale na leto mal vždy plný kalendár, rovnako ako napríklad Juraj Bartoš. Teraz sme im zavolali, povedali, že majú čas a budú na Slovensku, takže to konečne vyšlo.“

Pestrosť

Ambíciou tohto festivalu je „priblížiť klasickú hudbu formou príťažlivou pre všetkých“. Tento rok aj s niekoľkými presahmi k iným žánrom – k džezu, elektronike, dokonca aj k pesničkárstvu – a s veľkým priestorom pre mladé talenty.

„Vždy sa snažíme o dramaturgickú pestrosť, nemáme len jednu centrálnu tému. Tento rok je napríklad 250. výročie narodenia Ludwiga van Beethovena, ktoré rezonuje po celom svete. My ho neopomíname, ale nedržíme sa toho ako jednej fixnej témy. Beethovenova hudba zaznie v rámci našich koncertov niekoľkokrát, napríklad aj na koncerte klarinetistu Martina Adámka, ktorý je členom parížskeho súboru Ensemble Intercontemporain a i napriek svojmu mladému veku patrí už teraz k svetovej interpretačnej špičke. Na svoj koncert si vybral parádny program – mix súčasnej hudby a klasiky.“

Speváčka Kristína Miháľová s gitaristom Jakubom Šedivým práve vydali debutový album, tiež patria medzi veľké talenty rovnako ako flautistka Lenka Molčányiová. Viva Musica! dala priestor aj dvom veľkým nádejam – huslistovi Teovi Gertlerovi a pianistovi so slovensko-austrálskym pôvodom Ryanovi Martinovi Bradshawovi. Obaja už teraz študujú vo Viedni.

Každý koncert má zároveň aj takzvaný mokrý variant, s výnimkou troch. Večer skladateľky Ľubice Čekovskej bude v Starej tržnici, oratórium Querela pacis od Vladimíra Godára zaznie v Dóme sv. Martina a recitál huslistu Milana Paľu s pianistom Lacom Fančovičom bude v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca.

„Všetky koncerty sú na sedenie. Z otázky kapacity máme nočné mory, pretože každý koncert zároveň musíme paralelne pripravovať aj vo verzii pre prípadný mokrý variant. Oba priestory musia byť navzájom kompatibilné, vhodné pre daný druh hudby, musíme zároveň myslieť na to, aby sme dokázali dodržať aktuálne epidemiologické opatrenia, ktoré sa navyše môžu zmeniť zo dňa na deň. Je pre nás dôležité, aby sa diváci aj umelci cítili na našich koncertoch bezpečne a komfortne,“ dodáva Janka Kubandová.

Viva musica! 2020

  1. 8. Nádvorie Starej radnice – Karvay, Patkoló, Buranovský

4. 8. Záhrada Domu Albrechtovcov – Martin Adámek: Recitál

11. 8. Záhrada Domu Albrechtovcov – Peter Mazalán: Zimná cesta

13. 8. Námestie pri Eurovei – Lenka Molčányiová: Baroque Goes Jazz (voľný vstup)

14. 8. Námestie Nežnej revolúcie – Astor Piazzolla: Tango Nuevo (voľný vstup)

16. 8. Nádvorie Starej radnice – Gertler, Bradshaw

18. 8. Záhrada Domu Albrechtovcov – Stroon & VJ Kubriel

20. 8. Námestie pri Eurovei – Kristin Lash & Jakob Grey (voľný vstup)

21. 8. Dóm sv. Martina – Vladimír Godár: Querela Pacis

25. 8. Zrkadlová sieň – Paľa, Fančovič

27. 8. Nádvorie Starej radnice – Juraj Bartoš: Classics & Jazz

28. 8. Stará tržnica – Ľubica Čekovská: Portrét

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie