Denník N

Ako by mohla vyzerať obnova ekonomiky po koronakríze

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Každý o týchto reformách hovorí, no nepočuť, aby ich niekto reálne pomenoval.

Autor študuje technologickú politiku na University of Cambridge

Obľúbenou oblasťou politických fráz o ekonomickej politike je neurčitá rozprava o tom, ako by sme sa mali snažiť posunúť z aktuálnej absolútnej závislosti od automobilového priemyslu a pozície „výrobnej dielne“ pre západnú Európu. Po poslednom samite Európskej rady a ohlásení Fondu obnovy sa o tejto „Colombovej žene“ slovenskej verejnej politiky diskutuje znovu.

Žiadna spomedzi parlamentných politických strán však konkrétne nedefinovala, ako sa k tomu môžeme dopracovať. Predvolebný program najsilnejšej koaličnej strany obsahoval na 182. strane bez ďalších podrobností pod titulkom Naše riešenia asi najvágnejšiu možnú vetu na túto tému: „Navrhneme zvýšiť konkurencieschopnosť hospodárstva SR, najmä cez zlepšenie podnikateľského prostredia a rast produktivity práce.“ Teda, „urobíme, aby dobre bolo“.

Ani ostatné koaličné strany napriek stovkám riešení a bodov programu nepredstavili nič, čo by sme mohli nazvať celistvou stratégiou pre transformáciu ekonomiky. Zrušenie povinnosti míňať peniaze na gastráče alebo vystavovať ceduľky zákazov fajčenia v obuvníctvach sú síce fajn opatrenia, ale na zvyšovanie produktivity priemyslu a kvality života bežných ľudí majú len limitovaný vplyv.

Na rozdiel od znižovania daní či odvodov sa to nedá dosiahnuť jedným zákonom či v priebehu jedného mesiaca. Časy, keď zavedenie rovnej dane dokázalo prilákať zahraničných investorov a s nimi aj know-how a štandardy, sú dávno preč.

Lenže každý mesiac, ktorý nekonáme a len čakáme na podnikateľské zázraky, strácame na krajiny, ktoré konajú a vyhrávajú.

Veľké národné projekty nestačia

Nahádzanie peňazí z fondu obnovy do „veľkých národných projektov“, ako o tom hovorí premiér, nielenže vytvorí veľký priestor na korupciu, ale aj na mimoriadne drahé omyly. Samy osebe tieto projekty nemusia byť zlé, no ich efekt

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie