Denník N

Medzi mladými pribúdajú akútne prípady. Ako ma v Španielsku testovali na COVID-19

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Druhá vlna zatiaľ najviac postihla Katalánsko a Aragónsko, kde sa COVID-19 už opäť šíri komunitne a zdroj nákazy je vo väčšine prípadov nevystopovateľný.

„Náš tím zdravotníkov sa momentálne venuje inému volajúcemu. Nezložte, lekár sa vám bude venovať hneď, ako to bude možné,” počúvam na linke 061 polhodinu, až sa rozhodnem zložiť.

Hovor som zrušila, hoci administratívny pracovník, ktorý si na začiatku zapísal moje osobné údaje a symptómy, mi povedal, že to bude „chvíľku trvať, lebo volá veľa ľudí“.

Ak sa rovnako rozhodne väčšina ľudí so symptómami, nie je sa čomu čudovať, že ochorenie sa v Katalánsku šíri tak rýchlo a nekontrolovane.

Linka 061 je aktívna v Katalánsku. Každý španielsky región má vlastné číslo, na ktorom sa majú obyvatelia dostať k informáciám o novom koronavíruse a ochorení, ktoré spôsobuje, známom ako COVID-19.

Dôvod, prečo sa na linku nedá dovolať, je jasný. Katalánsko spolu so susediacim Aragónskom zasiahla druhá vlna zatiaľ najsilnejšie. Za posledné dva týždne sa v celom Španielsku potvrdilo viac ako 24-tisíc prípadov nákazy, z toho viac ako 10 500 bolo v Katalánsku a takmer 4700 v Aragónsku.

Zvyšných 10-tisíc prípadov sa rozplynulo medzi ostatnými pätnástimi španielskymi regiónmi. Inými slovami, v Katalánsku je toľko prípadov ako v pätnástich iných regiónoch dohromady.

V ten utorok som na infolinku COVID-19 volala ešte raz. „Lekár vám zavolá naspäť na toto číslo hneď, ako bude môcť,” povedal mi administratívny pracovník.

Nezavolal mi nikto.

Sleduje celé Španielsko

Katalánsko skúša rôzne spôsoby, ako s druhou vlnou bojovať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie