Denník N

Zmeny na prokuratúre sa odkladajú, prezidentka vetovala kľúčovú novelu Matovičovej koalície

Zuzana Čaputová. Foto - TASR
Zuzana Čaputová. Foto – TASR

Zuzana Čaputová má výhrady k zmenám, ktoré sa týkajú možností odvolať generálneho a špeciálneho prokurátora. Považuje ich za protiústavné. Ak poslanci veto prelomia, obráti sa na Ústavný súd.

Je to jedna z kľúčových noviel Matovičovej vládnej koalície. Jej cieľom je zabezpečiť dlho očakávané zmeny na chode prokuratúry. Nielen generálnej, ale aj špeciálnej. Prezidentka Zuzana Čaputová má však k novele také vážne výhrady, že ju nepodpísala a vracia ju naspäť do parlamentu.

Poslanci zmeny schválili v polovici júla 82 hlasmi. Ak by sa koalícia rozhodla prelomiť veto prezidentky, nemala by s tým žiadny problém. Podpredseda parlamentu a jeden z predkladateľov novely Juraj Šeliga (Za ľudí) už krátko po vete Čaputovej avizoval, že o tom, kedy poslanci o vete budú rokovať, rozhodne koaličná rada.

Na august nemajú poslanci v pláne žiadnu schôdzu. Na programe je až septembrová.

Premiér Igor Matovič reagoval na veto v sobotu na Facebooku: „Prepotrebná očista generálnej prokuratúry sa, bohužiaľ, o minimálne mesiac odkladá… ale verím, že sa napriek tomuto timeoutu hydre ďalšiu hlavu odseknúť podarí.“

Predseda ústavnoprávneho výboru a tiež jeden z autorov novely Milan Vetrák (OĽaNO) pripomenul, že sme v situácii, keď sa skončilo funkčné obdobie generálneho prokurátora a hrozí, že nebudeme mať ani špeciálneho prokurátora.

„Je preto kľúčové, aby sme stabilizovali situáciu na prokuratúre čo najskôr a vymenovali na jej čelo čestných ľudí, ktorým ide úprimne a nielen naoko o spravodlivosť, systémové zmeny a boj proti korupcii a organizovanému zločinu,“ dodal.

Čaputová poslancom odkázala, že ak jej veto prelomia, obráti sa na Ústavný súd. „Pointou môjho rozhodnutia je vylepšiť schválenú novelu,“ hovorí prezidentka. Konkretizovala aj preto výhrady, ktoré ku schválenej norme má.

Jej rozhodnutie znamená, že nateraz nemôžu poslanci vyberať nástupcu generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára po novom. Ten opúšťa svoju funkciu už o pár dní. Od 10. augusta bude prokurátorom šéfovať jeho prvá námestníčka Viera Kováčiková.

V novele vidí politický vplyv

Prezidentka novelu nepodpísala, pretože jej prekážajú nové možnosti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Maroš Žilinka

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie