Denník N

Caudillo z Kremľa

Ruský prezident Vladimir Putin sa rozpráva s patriarchom ruskej pravoslávnej cirkvi Kirillom. Foto - TASR/AP
Ruský prezident Vladimir Putin sa rozpráva s patriarchom ruskej pravoslávnej cirkvi Kirillom. Foto – TASR/AP

Franco i Putin si zabezpečili doživotnú vládu, ale kým prvý zabezpečil aj obnovu kráľovstva, po druhom príde len potopa.

Autor je politológ z moskovského Carnegieho centra

Ruský prezident Vladimír Putin ukázal skutočné zámery svojho režimu. Tým, že zmenil ústavu tak, aby mohol zostať v úrade až do roku 2036, a včlenil do nej nový konzervatívny jazyk, odhodil masku demokratickej legitimity. No popri tom, ako sa snaží predĺžiť svoju vládu, sa jeho režim zdá ešte slabší ako kedykoľvek predtým.

Rozpad dohody

V meste Chabarovsk sa v posledných týždňoch vydali do ulíc desaťtisíce protestujúcich ľudí skandujúcich heslá ako „Putin odstúp!“ A nie sú sami. Hoci sa Putinova popularita môže zdať vysoká, v rámci ruských štandardov je nízka. V skutočnosti je približne 60 percent z posledných mesiacov jeho najnižším hodnotením od októbra 1999, keď bol ešte len predsedom vlády. A je nepravdepodobné, že sa toto hodnotenie výrazne zlepší. Má to jednoduchú príčinu: odskúšané metódy, ako získať podporu, už stratili svoju silu.

Rusko tvrdo zasiahla pandémia, či už z hľadiska zdravia, alebo ekonomického prepadu. Čo sa týka exportu ropy, ktorá je hlavným pilierom ruskej ekonomiky, došlo k strmému prepadu, ktorý následne kopírovali aj príjmy štátneho rozpočtu. Výsledkom je, že sa kremeľská tichá dohoda s verejnosťou – my vám zaistíme základný blahobyt a vy sa nebudete sťažovať – rozpadá.

Môže sa to vypomstiť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Komentáre

Teraz najčítanejšie