Denník N

Ak nás dráždi debata o zelenej energetike, poďme sa rozprávať o bezpečnej energetike

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory
  • Situácia v Európe je pandémiou a teplou zimou výnimočná, ale pokles úlohy uhlia je nezvratný
  • Pre Slovensko je o obnoviteľných zdrojoch rozumné hovoriť aj ako o bezpečnejšom variante
  • Nemajme strach z centrálneho zásobovania teplom a uvažujme, ako to skĺbiť s využitím vodíka

Autor je energetický analytik

V uplynulých dňoch obletela aj slovenské médiá správa, že v prvom polroku tohto roka sa v členských krajinách EÚ po prvý raz vyrobilo viac elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov ako z doteraz tradičných fosílnych palív. Londýnsky think tank Ember tvrdí, že kým z fosílnych zdrojov sa vyrobilo 34 percent, z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) až 40 percent elektriny.

Keďže na výrobe zvyšku sa nepochybne v nemalej miere podieľali jadrové zdroje, za prvý polrok 2020 sme tak mohli zaznamenať v európskej elektroenergetike skutočne pozoruhodný, až takmer štvrtinový pokles emisií oxidu uhličitého.

Tieto údaje londýnskeho Emberu sú prakticky v súlade s už skôr publikovanými analýzami a predikciami Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA), o ktorých sme už písali.

Obe inštitúcie však súbežne dodávajú, že pod týmto výsledkom sa v nemalej miere podpísala špecifická situácia v európskej energetike. Jej dvoma absolútne unikátnymi príčinami bol súbeh enormne teplej zimy, po ktorej nasledoval nebývalý výrazný ekonomický prepad spôsobený dôsledkami pandémie koronavírusu COVID-19, čo sa citeľne prejavilo na poklese spotreby energií.

Inak povedané, v prípade štandardných podmienok by sme až takto pozitívne výsledky určite nezaznamenali.

Nehovorme o „zelenej“, ale o bezpečnej energetike

Lenže to neznamená, že by sme naozaj neboli svedkami zásadných zmien v európskej aj celosvetovej energetike. Dokresľuje to fakt, že ešte pred deviatimi rokmi sa v EÚ vyrobilo z fosílnych palív dvakrát viac elektriny ako z obnoviteľných zdrojov.

Hlavným dôvodom je zásadný prepad používania uhlia v Európe, čo je už nezvratný stav. Ember to dokresľuje na zaujímavom fakte, že Poľsko

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie