Denník N

Pustia moslimov do prázdnych kostolov? Francúzi spisujú petície proti

Moslimovia vo Francúzsku by chceli zvýšiť počet mešít z 2500 na dvojnásobok. Ilustračné foto – TASR/AP
Moslimovia vo Francúzsku by chceli zvýšiť počet mešít z 2500 na dvojnásobok. Ilustračné foto – TASR/AP

Francúzskych katolíkov pobúrila iniciatíva moslimov, ktorí by radi využívali opustené francúzske kostoly.

Okolo 40-tisíc Francúzov podpísalo do polovice júla petíciu nazvanú Nedotýkajte sa môjho kostola.

Protestovali tak proti vyjadreniu rektora parížskej Veľkej mešity Dalila Boubakeura, ktorý navrhol, aby sa nepoužívané kostoly premenili na mešity, a uspokojili tak túžby moslimských veriacich po dôstojných náboženských stánkoch.

Petíciu spustil magazín Valleurs Actuelles a podpísali ju bývalý prezident Nicolas Sarkozy či vdova po šéfredaktorovi satirického časopisu Charlie Hebdo Stéphanovi Charbonnierovi, ktorého v januári tohto roka spolu s ďalšími kolegami zavraždili radikálni islamisti.

Valleurs Actuelles má blízko k francúzskej krajnej pravici.

Robilo sa to aj v minulosti

Boubakeur opakovane hovorí o tom, že francúzski moslimovia nemajú dostatok mešít. V súčasnosti je ich okolo 2 500, asi 300 sa stavia. Moslimský líder si myslí, že ideálny stav by nastal, keby bolo mešít päťtisíc. Podľa neho by sa dal problém vyriešiť, ak by sa na mešity upravili vyprázdňujúce sa kostoly.

Vo Francúzsku je okolo 40-tisíc katolíckych a protestantských kostolov. Návštevnosť v nich prudko klesá a mnohé už zatvorili a odsvätili pre nezáujem veriacich.

Vo Francúzsku žije asi päť miliónov moslimov, katolícku vieru napríklad praktizujú štyri milióny veriacich. Katolícke kostoly sa už takme prestali stavať. Nie netypickým obrázkom reality sú moslimovia modliaci sa na ulici pred mešitou, do ktorej sa už nevošli, a oproti tomu takmer prázdne kostoly, kde je okrem kňaza len pár starých žien.

Kostoly sa na mešity menili vo Francúzsku, ale napríklad aj v Nemecku, kde tiež pozorujú klesanie počtu praktizujúcich kresťanov, už aj v minulosti. Reakcie boli rôzne.

Od podpory cez ľahostajnosť až po protesty. AFP píše, že kresťanskí hodnostári s návrhom problém nemali. „Moslimovia, tak ako kresťania a židia by mali byť schopní praktizovať svoje náboženstvo,“ vyjadril sa napríklad hovorca francúzskej biskupskej konferencie Olivier Ribadeau Dumas.

Rovnaký názor však nemajú viacerí pravicoví politici, ktorí upozorňujú na to, že v mešitách prichádza aj k radikalizácii niektorých veriacich. Francúzsko sa stále spamätáva z januárových útokov na Charlie Hebdo a židovský supermarket, a debata o tom, či v krajine zlyhal multikulturalizmus a či islam predstavuje hrozbu, bude dominovať prezidentským voľbám naplánovaným na rok 2017.

Nie je to také ľahké

Petícia proti premene kostolov na mešity len reflektuje tento stav. Spravodajský portál Christian Today však vo svojej analýze píše, že napriek obavám autorov petície, že francúzsky vidiek s kostolíkmi sa začne meniť na krajinu s minaretmi, také niečo skôr nehrozí.

Moslimovia sa sústreďujú skôr v mestách, kde už aj tak opustené a odsvätené kostoly padli za obeť developerským firmám, ktoré ich zbúrali a na ich pozemku niečo postavili. Navyše, pri bývalých kostoloch, ktoré sa nezbúrali, platí, že zásahy do ich vzhľadu sa musia schváliť, a to nie je ľahký proces. A potom v laickom Francúzsku odsvätené kostoly nepatria cirkvi, ale štátu a je na ňom, ako s nimi naloží.

Prípad z Nemecka, ktorý opisuje New York Times, ukazuje, že zmeniť kostol na mešitu nie je z mnohých dôvodov ľahké. Luteránsky kostol v hamburskej štvrti Horn bol prázdny niekoľko rokov. Posledná bohoslužba sa tam konala v roku 2002. Kostol skončil pre nezáujem, na omše chodievalo okolo 20 ľudí.

V roku 2012 ho kúpil cez tretiu stranu Daniel Abdin, riaditeľ moslimského centra al Núr. Abdin hovorí, že hoci o prázdny kostol sa roky nikto nezaujímal, správa, že ho kúpili moslimovia, spôsobila rozruch. Protestovali niektorí luteránski pastori, aj miestna pobočka CDU. Na demonštráciu proti islamizácii však prišlo veľmi málo ľudí.

Kostol v Horne je prvým luteránskym kostolom v Nemecku, ktorý prestavujú na mešitu. Hoci z jeho veže zmizol kríž a nahradil ho nápis Alláh, zvonku sa nemenil. Vnútri však robia zásadnú rekonštrukciu v hodnote dvoch miliónov dolárov. Abdin hovorí, že opustený kostol bol asi posledným miestom, kde si želali mať novú mešitu, z administratívnych dôvodov to však bola najschodnejšia cesta.

V histórii sa na mešity menili nielen kostoly, ale aj hinduistické chrámy, synagógy či svätyne ďalších náboženstiev. Proces prebiehal aj opačným smerom. Pohanské svätyne zase konvertovali na kresťanské kostoly.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie