Denník N

Matúša zabil strom na školskom dvore, obvinili učiteľku aj riaditeľa

Na miesto tragédie doniesli spolužiaci Matúšovi rôzne predmety, hračky. Sú tam dodnes. Deti majú cez prázdniny v škole denný tábor, ktorý organizuje cirkev. Foto N – Tomáš Benedikovič
Na miesto tragédie doniesli spolužiaci Matúšovi rôzne predmety, hračky. Sú tam dodnes. Deti majú cez prázdniny v škole denný tábor, ktorý organizuje cirkev. Foto N – Tomáš Benedikovič

Pol roka po tom, čo v Karlovej Vsi zabil pád stromu prváka Matúša Zatkalíka, polícia obvinila vychovávateľku, vedúcu školskej družiny, školníka aj riaditeľa školy.

Bol to jediný smrteľný úraz na slovenských školách v tomto školskom roku. Slovenský hydrometeorologický ústav už tri dni dopredu avizoval, že 30. januára 2015 bude husto snežiť. V Bratislave bolo nula stupňov, padali ťažké vločky. Piatok pred predĺženým víkendom, v pondelok boli polročné prázdniny.

Na základnej škole svätého Františka z Assisi mali byť poobede hry na snehu, ale vedúca družiny Viera Dvončáková ich pre zlé počasie zrušila. Učiteľkám povedala, že ak chcú ísť s deťmi von, nech to samy zvážia.

Marta Dančová mala na starosti prvákov a zobrala ich von. Žiaci sa rozpŕchli po ihrisku, nie na všetkých videla. Nevšimla si ani, keď v rohu areálu pod váhou snehu spadol strom a privalil 6-ročného Matúša Zatkalíka. Dostala sa k nemu až po piatich minútach. Keď chcela zavolať záchranku, mobil jej spadol do snehu, nevedela ho nájsť. No Matúšove zranenia boli také vážne, že ani pomoc privolaná o desať minút skôr by mu život nezachránila.

„Dieťa je najbezpečnejšie v prítomnosti rodičov. Ak rodič nemôže zastávať svoju funkciu a odovzdá dieťa škole, supluje škola funkciu a povinnosť rodiča. Preto je celospoločenským záujmom dôsledne prešetriť udalosť, ku ktorej došlo,“ napísal na záver svojho uznesenia policajný vyšetrovateľ Ján Kovarčík dôvod, prečo minulý týždeň obvinil Dvončákovú a Dančovú z trestného činu usmrtenia z nedbanlivosti a riaditeľa školy Jána Horeckého s Petrom Lenčom, ktorý sa mal starať o areál školy, z trestného činu všeobecného ohrozenia.
Všetkým hrozí trest dva až päť rokov.

Matúš Zatkalík. Foto archív Zatkalíkovcov
Matúš Zatkalík. Foto archív Zatkalíkovcov

Otec chce trest

„Ide mi o to, aby to bolo riadne prešetrené. Keby som mohol, najradšej by som chcel Matúška späť, ale to sa už nedá. Chcem, aby išlo o poučenie do budúcna a nikdy sa to nezopakovalo. To, čo sa stalo, sa stať nemalo a už vôbec nie v škole,“ hovorí advokát Dušan Zatkalík, Matúšov otec.

„Nedáva mi logiku, prečo, ak boli zrušené hry na snehu, deti išli von. Nechápem to,“ vymenúva jedno zo zlyhaní, ktoré škola urobila.

Vyšetrovateľ ich po polroku našiel so znalcami na bezpečnosť pri práci a na stromy viac.

Ani podľa polície nemali ísť deti počas kalamitnej situácie, „ktorá bola zrejmá na pohľad“, vôbec von. Nemali to dovoliť vychovávateľka, vedúca družiny ani riaditeľ školy. Keď už učiteľka išla s deťmi von, mala podľa polície na všetkých vidieť, prípadne im zakázať, aby išli tam, kde ich vidno nie je. „Zodpovednosť Marty Dančovej za smrť Matúša je daná vyhláškou o školskom klube detí, z ktorej vyplýva, že za dieťa zodpovedá vyučujúci alebo lektor záujmového útvaru,“ napísal vyšetrovateľ.

Šéfka družiny zase mala podľa neho zabezpečiť ešte ďalší dozor, ak vychovávateľka sama nestíhala.

Druhá vec je strom. Lenč ho síce prerezával, ale iba do štyroch metrov, pokiaľ dosiahol. Strom mal desať metrov. Znalci hovoria, že keby to urobil poriadne, strom mohol nápor snehu vydržať. Alebo keby riaditeľ skontroloval, či je to urobené poriadne. Lenč na výsluchu povedal, že strom vizuálne kontroloval a nezdalo sa mu na ňom nič podozrivé. Podľa znalcov strom už zvnútra hnil a na školskom dvore nemal čo hľadať.

„Tragédia je stále predmetom vyšetrovania, aj sami sa k nej stále vraciame,“ napísal Denníku N riaditeľ školy Ján Horecký. Stretnúť sa odmietol.

Hovorí, že výstraha 2. stupňa, ktorá na ten deň bola vydaná, nie je pre ľudský život nebezpečná. „Na ten deň sme ani neplánovali žiadne vychádzky, čakali sme, že bude padať sneh a deti sa pôjdu na dvor hrať. Požiadali sme rodičov o primerané oblečenie a deti, ktorým rodičia toto oblečenie a pomôcky na šmýkanie sa na snehu dali, išli cez obed von. Rodičia nám dali aj písomný informovaný súhlas na túto akciu.“

O strome hovorí, že jeho hnilobu bolo vidno, až keď sa vyvrátil z koreňa, a odvoláva sa na stanovisko inej znalkyne, ktorá tvrdí, že o strom bolo postarané dostatočne.

„Je pre nás teraz ťažké žiť a plniť povolanie učiteľa s vedomím, že aj keď urobíme všetko, čo nám predpisy kážu, aj všetko, čo na základe vlastných skúseností vieme predvídať, aj tak sa môže stať nešťastie. Keď bude vec aspoň úradne uzavretá, pretože ľudsky nebude nikdy, chcem sa k nej vyjadriť,“ dodal Horecký.

Hovoriť o tragédii nechcela ani Dančová.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Už sa to nestane?

Na kontrolu stromov v škôlkach alebo školách neexistovali do tragédie žiadne pravidlá. O stromy sa podľa dendrológa Matúša Zelenáka, ktorý vypovedal ako expert aj v Matúšovom prípade, veľmi nestaráme.

Väčšinou bola prax taká, že ak sa strom nepozdával riaditeľovi alebo riaditeľke školy, požiadali mestskú časť o kontrolu. Po tragédii sa to zmenilo.

„Po udalostiach zo začiatku roka sme nariadili intenzívny dendrologický prieskum v areáloch našich škôlok a škôl. Výsledkom tejto kontroly bolo určenie 40 rizikových drevín, ktoré boli postupne našimi pracovníkmi odstránené. Všetky orezy sa podarilo uskutočniť do konca marca,“ napísal Michal Skalník z kancelárie prednostu mestskej časti Karlova Ves. Zároveň začali dreviny priebežne kontrolovať.

Prednosta mestskej časti Dúbravka Rastislav Bager povedal, že stromy v školách a škôlkach kontrolujú dvakrát ročne. Po smrti Matúša urobili hĺbkovú kontrolu nielen v školách, ale vo všetkých areáloch Dúbravky. Vyrúbali viacero stromov.

Stromy si začali po tragédii všímať aj v Starom Meste. Predchádzajúce vedenie podľa hovorkyne nemalo žiadnu evidenciu, súčasné to nariadilo. Po kontrole vyrúbali 40 stromov, najviac na základnej škole Dubová.

„Referát životného prostredia aktuálne mapuje dreviny vo všetkých škôlkach, aby sa počas letných prázdnin odstránili prípadné nebezpečenstvá. Podľa mojich informácií nie je na to žiadny zákon alebo norma, naši pracovníci idú v režime, že kontrolujú dreviny v období, keď majú listy, a potom bez listov,“ vysvetľuje hovorkyňa.

Výnimočná tragédia

Policajný vyšetrovateľ v uznesení napísal, že je „celospoločenským záujmom hodným mimoriadneho zreteľa“ tragédiu poriadne prešetriť.

Že zomrie dieťa v škole, je na Slovensku výnimočné a ešte výnimočnejšie je, že by za to išli učitelia či riaditeľky do väzenia. Za posledných päť rokov sa to nestalo. V predchádzajúcom školskom roku 2013/2014 zomreli štyri dievčatá zo športového gymnázia v Trnave pri nehode autobusu na diaľnici. Šofér autobusu čaká na vytýčenie pojednávania. V školskom roku 2012/2013 zomrela žiačka zo základnej školy v Chmeľovej pri Bardejove. Sedemročná Michaela spadla na telesnej. Príbuzní žiadali prešetriť zodpovednosť školy, mysleli si, že narazila do zle uloženej žrde. Polícia po roku vyšetrovanie ukončila s tým, že za smrť dievčaťa nikto nemôže.

Ďalšie dva roky boli bez tragédií.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na mieste pneumatikového ihriska, kde strom zavalil Matúša, mu deti nechali hračky, autíčka, „plyšákov“, uložené sú tam aj dva lampáše s už vyhorenými sviečkami. Leží tam aj váza, z ktorej vypadávajú schnúce kvety. Ani nie meter odtiaľ je v burine skrytá čiapka. Je to súčasť hry detí, ktoré teraz cez prázdniny chodia na dvor do denného tábora. Organizuje ho farnosť, deti hľadajú skryté časti oblečenia po celom dvore.

„Neviem, či ste veriaci, ale veľa ľudí sa zaňho modlí a myslím, že už je v nebi,“ hovorí chlapec, ktorý je táborovým vedúcim.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie