Denník N

Máme deportovať aj našich vlastných islamistov?

Máme aj iné problémy. Foto - TASR
Máme aj iné problémy. Foto – TASR

Radikálni moslimovia žijúci v Európe sú vážny problém, ale aj bez nich je dosť Európanov, ktorí hlásajú ešte väčšie nezmysly.

Za PR katastrofu islamu právom označili internetové noviny echo24.cz diskusný program Českej televízie, v ktorom vystupoval riaditeľ Moslimskej únie v Česku Muhamed Abbas.

Podnikateľ sudánskeho pôvodu, ktorý za svoju úlohu považuje šíriť pravdivý obraz islamu u našich susedov, síce štandardne odsúdil vraždenie v redakcii francúzskeho satirického časopisu a zopakoval floskulu, že takéto činy sa s islamom nezlučujú, zvyšok času však dokazoval, ako blízko má k útočníkom z Paríža mentálne a často aj názorovo.

Abbas na seba už v minulosti upozornil, keď žiadal zavedenie šaríe v Európe – zatiaľ aspoň pre tunajších moslimov, vyjadril však nádej, že časom i Európania pochopia, aká je skvelá. Obhajoval ukameňovanie vinníkov, napríklad neverných žien, rovnako ako povinnosť žien nosiť burky – vraj je to len pre ich dobro.

V Českej televízii zjavne súhlasne zopakoval všetky šialené konšpiračné teórie: že útok z 11. septembra majú na svedomí americké tajné služby. Posledný útok v Paríži, al-Káida a Islamský štát, atentáty v Madride a Londýne, to boli a sú tiež všetko len Američania. Dokonca ani zábery, na ktorých Islamský štát vraždí svojich zajatcov, nie sú podľa neho pravé, žiadne také vraždy neboli.

Abbas zopakoval celú islamistickú propagandu, podľa ktorej za všetko zlo môže len Západ, a nebyť neho, neboli by teroristi ani žiadne problémy.

A to sa ešte v českých médiách objavili aj názory z tamojšej moslimskej komunity, že Abbas je v porovnaní s časťou iných moslimov v krajine ešte umiernený.

Reakciou na toto vystúpenie, samozrejme, boli hlasy, nech sa tento predstaviteľ českých moslimov prace tam, odkiaľ prišiel – mali by ho vraj okamžite deportovať.

Lenže. Abbas stojí na čele únie, ktorá má podľa jeho slov 125 členov. Je však otázka, či v skutočnosti má aspoň nejakých a či dotyčný pán nezastupuje len sám seba. V každom prípade je to tragikomická figúrka trpiaca silným stihomamom, ale bez reálneho vplyvu. Dokáže len dodávať argumenty českým extrémistom pre ich xenofóbiu a strašenie islamom.

Rovnaké sprisahanecké teórie však šíri aj bývalý blízky spolupracovník a hovorca českého prezidenta Václava Klausa. Petr Hájek dokonca hlása i blízky príchod Apokalypsy a Antikrista, čím si pekne notuje s apokalyptickými víziami, ktorými Islamský štát ospravedlňuje svoju vojnu proti celému svetu a masové vraždenie.

Hájek však na rozdiel od Abbasa zastával vysoký a vplyvný post platený z verejných peňazí a jeho príspevky sa často objavujú v rôznych médiách. Pre Česko teda znamená oveľa väčšiu a reálnejšiu hrozbu ako jeho moslimský kolega.

A takých Hájkov, ktorí sa vyrovnajú šéfovi Moslimskej únie, sú v Česku aj na Slovensku tisíce. Stačí si pozrieť internetové diskusie, záhadologické časopisy, webové stránky pravicových aj ľavicových extrémistov či počty hlasov, ktoré extrémistickí politici získavajú vo voľbách.

Náš bývalý premiér a prezidentský kandidát Ján Čarnogurský zas vylieva na Facebook sprisahanecké bludy, popri ktorých je Abbas skutočne skoro umiernený. Len za toho svojho, koho musí za každú cenu brániť, nepovažuje fanatických moslimov, ale Putina. Avizuje, že tí zlí Američania nechajú na Ukrajine vybuchnúť jadrovú nálož, len aby z toho mohli obviniť Rusko.

Máme všetkých tých ľudí tiež deportovať, ak robia len to, čo robí Abbas?

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na Charlie Hebdo

Komentáre

Teraz najčítanejšie