Denník N

Chce študovať za chovateľa, ale náš školský zákon mu to neumožňuje. Len preto, že má mentálne znevýhodnenie

Marek Varga s mamou Emíliou. Foto - archív E. V.
Marek Varga s mamou Emíliou. Foto – archív E. V.

Marek skončil základnú školu a chcel by študovať za chovateľa. Riaditeľka strednej odbornej školy je ochotná ho prijať, no podľa zákona musí jeho prihlášku automaticky zamietnuť.

Marek Varga v júni skončil základnú školu a od septembra by mal nastúpiť na strednú. „Je rád vonku, má rád prírodu a zvieratá, chcel by byť chovateľom koní,“ hovorí Marekova mama Emília.

Marek má Downov syndróm. Krátko po tom, ako sa narodil, musel podstúpiť operáciu srdca a transfúziu krvi. Keďže má mentálne znevýhodnenie, nástup do základnej školy mal v porovnaní so svojimi rovesníkmi sťažený.

„Hovorili nám, aby sme ho dali do špeciálnej školy, vraj sa mu tam bude dariť najlepšie. No vedeli sme, že v špeciálnej škole by naplno nerozvíjali jeho potenciál. Je to bežná prax špeciálnych škôl vo vzdelávaní detí s Downovým syndrómom,“ hovorí Emília Vargová, ktorá má pred sebou hrubý fascikel papierov. Stálo ju veľa času a energie, aby jej syn mohol študovať na bežnej základnej škole.

Teraz musí bojovať za to, aby mohol na strednej študovať odbor, ktorý ho láka. Marek si s pomocou rodičov vybral strednú odbornú školu v Ivanke pri Dunaji, kde sa dá študovať chovateľstvo a ktorá je navyše neďaleko od miesta jeho bydliska.

Marek počas hipoterapie. Foto – archív E. V.

„Riaditeľka je ústretová a hovorí, že ak im to zákon dovolí, dokážu Marekovi vytvoriť podmienky na štúdium,“ hovorí Emília Vargová.

Lenže zákon im to aktuálne nedovoľuje a riaditeľka je nútená povedať rodičom, že neakceptuje ani prijatie Marekovej prihlášky.

Podľa platného školského zákona

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Školstvo

Rodina a vzťahy, Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie