Denník N

Po výbuchu Černobyľa sa hral v kontaminovanej mláke. Vitalij Kličko bol väčší, ťažší a možno aj silnejší ako Muhammad Ali

Vitalij Kličko v roku 2009. Foto - archív tasr/ap
Vitalij Kličko v roku 2009. Foto – archív tasr/ap

Prvý diel nedeľňajšieho seriálu Ring, ktorý prináša príbehy najvýznamnejších boxerov histórie.

„Cítim sa ako najsilnejší muž sveta. A to preto, že som svetovým šampiónom v ťažkej váhe. Cítim sa veľmi silne a mocne,“ rozprával pred šestnástimi rokmi ukrajinský boxer Vitalij Kličko v rozhovore pre Guardian.

Keď v roku 2013 skončil s profesionálnym boxom a rozhodol sa naplno venovať politike (dnes je starostom Kyjeva), začalo sa diskutovať o jeho odkaze.

Kelsey McCarson napísal pre Bleacher Report text s titulkom Ako sa Vitalij Kličko stal skvelým boxerom v ťažkej váhe bez toho, aby si to niekto všimol.

Kličko bol podľa neho možno najlepším boxerom v ťažkej váhe za posledných 35 rokov, ale ľudia si ho aj tak viac spájajú s politikou.

„Ako boxer bol prakticky neporaziteľný. Percento knokautov sa uňho dostalo na 87,23, čo je druhé najvyššie číslo v histórii hneď za Rockym Marcianom s 87,76 percenta,“ napísal. Neskôr ho prekonali Anthony Joshua a Deontay Wilder.

Kličko vyhral 45 zo 47 profesionálnych zápasov a z toho 41 knokautom. Opasok WBC držal v rokoch 2003 až 2004 a 2008 až 2012. Prehral iba dvakrát.

Ako deti s bratom strieľali z kalašnikova

Kličko vyrastal v Sovietskom zväze. V tamojšej televízii mohol sledovať iba Muhammada Aliho, podľa neho preto, lebo kritizoval politickú situáciu a rasizmus v USA.

Otec Kličkovcov pracoval ako vojenský

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ring

Príbehy najvýznamnejších boxerov histórie.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie