Denník N

Potrebujeme vakcínu nielen bezpečnú a účinnú, ale hlavne lacnú a ľahko dostupnú

Ilustrácia – Fedor Pichanič
Ilustrácia – Fedor Pichanič

Najnovší výskum ukazuje, že neexistuje žiadny dôvod obávať sa, že by očkovanie proti koronavírusu nemalo fungovať. Účinná vakcína však musí byť dostupná rýchlo na celom svete. A to je problém, ktorému ľudská medicína vo svojej doterajšej histórii ešte nečelila.

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Spolu so stúpajúcou druhou vlnou koronavirózy v Európe sa zdvihla aj vlna zvestí o vakcínach, ktoré sú už na dosah injekčných striekačiek, ale aj negatívnych správ o tom, že je to aj tak zbytočné, lebo protilátky proti vírusu SARS-CoV-2 aj tak veľmi rýchlo strácame.

Konkrétne sa môžeme dočítať, že pretekári farmakológovia sa už blížia do cieľa, teda že v príprave vakcíny už mnohé farmaceutické firmy pokročili do tretej, záverečnej fázy.

To znamená, že nimi vyrobené vakcíny sa ukázali v prvej fáze ako bezpečné, teda nevyvolávajúce žiadne vážnejšie negatívne vedľajšie účinky, a v druhej fáze ako funkčné, teda vyvolávajúce imunitnú odpoveď, konkrétne tvorbu protilátok špecificky rozpoznávajúcich neblahý vírus.

Tretia fáza by mala potvrdiť alebo vyvrátiť, či takto vyvolaná preventívna imunitná odpoveď bude stačiť aj na ochranu populácie pred nákazou.

Čítať s porozumením

Na druhej strane sa však z médií dozvedáme o vedeckom výskume, ktorý odhalil, že protilátky proti koronavírusu tak či onak po dvoch-troch mesiacoch strácame, a teda že sa nemáme na čo veľmi tešiť, lebo vakcína aj tak asi nebude fungovať.

Takéto novinky môžu ľudí zneistiť, ba dokonca odradiť od prípadného účinného očkovania. Je preto veľmi dôležité čítať tieto správy s porozumením. Nato je najskôr nevyhnutné pochopiť, ako vlastne funguje náš imunitný systém a prečo nás vakcína dokáže chrániť proti ochoreniu.

Rýchla odpoveď bielych krviniek

Naša obranyschopnosť, imunita, je zabezpečená na dvoch úrovniach:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Povinné očkovanie

    Príroda

    Komentáre, Veda

    Teraz najčítanejšie