Denník N

Výberová komisia odporučila Jána Hrubalu, predsedu špecializovaného súdu však vyberie ministerka

Kandidáti na predsedu Špecializovaného trestného súdu. Zľava Michal Truban, Ján Hrubala a Ján Buvala. Foto - TASR
Kandidáti na predsedu Špecializovaného trestného súdu. Zľava Michal Truban, Ján Hrubala a Ján Buvala. Foto – TASR

Výberová komisia mala na výber z troch kandidátov na post predsedu Špecializovaného trestného súdu: Michala Trubana, Jána Buvalu aj Jána Hrubalu. Neváhala sa ich pýtať aj na citlivé témy.

Taký verejný záujem o výberové konanie na predsedu súdu ešte na ministerstve spravodlivosti nezažili. Zastúpenie takmer každej mienkotvornej redakcie naznačovalo, že v pondelok to bude vážne. Na programe bolo rozhodovanie o tom, kto bude v najbližších piatich rokoch viesť Špecializovaný trestný súd.

Je to súd, ktorý vznikol, aby súdil mafiánov a politikov. Jeho sudcovia sú zvyknutí na plné súdne siene novinárov. Pre členov výberovej komisie to však bol nezvyk. Svoju úlohu, ktorú im zverila ministerka spravodlivosti, nepodcenili.

Pôvodne mali byť v komisii piati členovia, no psychológ Ivan Rapoš pre zdravotné problémy nemohol prísť. Je to možno škoda, pretože v minulosti dokázali práve jeho otázky zatlačiť kandidátov do úzkych. Jeho štyria kolegovia z komisie, všetko sudcovia – Jozef Šutka, Anton Jaček, Roman Greguš a Jaroslav Macek – ho však adekvátne nahradili.

Po desiatej hodine si zasadli za stôl a postupne si predvolávali kandidátov podľa vyžrebovaného poradia. Ani jednu potrebnú otázku na Michala Trubana, Jána Buvalu či Jána Hrubalu nevynechali. Pýtali sa aj na nepríjemné témy z minulosti kandidátov, čo na mnohých iných výberových konaniach nebýva vždy zvykom.

Zážitok už len byť pozorovateľom

Súboj o jeden z najdôležitejších postov v slovenskom súdnictve trval pre každého kandidáta zhruba hodinu. Najskôr dostali možnosť predstaviť sa, potom prišli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Špecializovaný trestný súd

Slovensko

Teraz najčítanejšie