Denník N

Chýbajú nám testy na COVID-19? Zo slovenských testov majú laboratóriá ešte 40-tisíc

Testovanie v zariadeniach pre seniorov. Foto - TASR
Testovanie v zariadeniach pre seniorov. Foto – TASR

Vedec Pavol Čekan viedol tím, ktorý pripravil slovenské testy na odhalenie koronavírusu. Teraz kritizuje štát, že sa nepripravuje na ďalšiu možnú vlnu.

Keď Igor Matovič (OĽaNO) nastúpil ako premiér, hlasno kritizoval svojho predchodcu Petra Pellegriniho (už Hlas) pre nedostatok testov. Štát mal vtedy podľa vyjadrení nastupujúceho ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) k dispozícii zhruba 3-tisíc testov. Slovensko v tom čase testovalo v priemere niekoľko stoviek ľudí denne a dôvodom vraj bolo práve to, že nebol dostatok testov.

Vedec Pavol Čekan cez víkend zverejnil na Facebooku status, kde naznačuje, že s nedostatkom testov môže byť opäť problém. Napísal, že Slovensko sa nepripravuje na prípadnú ďalšiu vlnu koronavírusu. „Zase to bude panika ako v marci. To už je fakt na porazenie/slak trafenie!“ napísal.

Čekan bol súčasťou tímu vedcov, ktorí vyrobili slovenské PCR testy na odhalenie ochorenia COVID-19 a 100-tisíc darovali Slovensku ako dar. Konkrétne na testoch pracovali ľudia zo slovenských firiem MultiplexDX, Labmda Life a ProScience Tech a spojili sa s virológmi z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Teraz napísal, že na ďalšie testy neregistrujú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie