Denník N

Psychológ o šírení nezmyslov o COVID-19: Ľuďom na pravde stále záleží, ale sociálne siete odvádzajú ich pozornosť

Sociálne siete presmerovali našu pozornosť z otázky „Je tento článok pravda?“ na „Koľkým ľuďom sa tento obsah bude páčiť?“, myslia si autori novej štúdie. Ilustračné foto – Unsplash.com/@enginakyurt
Sociálne siete presmerovali našu pozornosť z otázky „Je tento článok pravda?“ na „Koľkým ľuďom sa tento obsah bude páčiť?“, myslia si autori novej štúdie. Ilustračné foto – Unsplash.com/@enginakyurt

Vedci skúmali, prečo sa na sociálnych sieťach šíri o novom koronavíruse toľko nezmyslov. Podľa psychologičky z SAV by sa nás sociálne siete pred šírením obsahu mohli pýtať, či to chceme naozaj spraviť. U časti používateľov by tak zabránili impulzívnemu šíreniu čohokoľvek, keďže by vytvorili priestor na overenie faktov.

„Nebojujeme len s epidémiou, ale aj s infodémiou. Fake news sa šíria rýchlejšie a ľahšie ako vírus a sú rovnako nebezpečné,“ povedal ešte vo februári o správach o novom koronavíruse riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Odvtedy sa na sociálnych sieťach šírili najrôznejšie nepravdivé správy o pôvode vírusu, očkovaní či rúškach. Epidémia vraj neexistuje, čísla nakazených a mŕtvych sa umelo nafukujú a COVID-19 je len ako chrípka.

Dodajme, že vedecká obec sa zhoduje, že vírus má prirodzený pôvod a vznikol mutáciou v prírode, očkovať sa bude až po tom, čo bude vakcína bezpečná a účinná, rúška nevedú k intoxikácii oxidom uhličitým ani k nedostatku kyslíka, COVID-19 je podľa najnovších odhadov 10- až 30-krát smrteľnejší ako chrípka a ochoreniu dosiaľ na celom svete podľahlo vyše 705-tisíc ľudí.

Čoraz viac sa objavujú názory, že nový koronavírus už nikdy nezmizne a na Zemi bude stále, takže si budeme musieť zvyknúť na to, že v budúcnosti z času na čas prepukne do epidémie.

V novom článku, ktorý pred pár týždňami vyšiel vo vlajkovej lodi psychologického výskumu Psychological Science, si vedci položili otázku, prečo sme sa v prípade nového koronavírusu ocitli uprostred „infodémie“, keď ľudia šíria jednu falošnú správu za druhou.

Pravdivosť verzus ochota šíriť články

Prvý experiment prebiehal online v marci v Spojených štátoch a zapojili doň skoro 900 ľudí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Omyly mysle

    Veda

    Teraz najčítanejšie