Denník N

Bývalý kráľ Juan Carlos I. opustil Španielsko. Uteká pred vyšetrovaním daňových podvodov

Bývalý španielsky kráľ Juan Carlos I. Ilustračné foto - TASR/AP
Bývalý španielsky kráľ Juan Carlos I. Ilustračné foto – TASR/AP

Emeritný španielsky kráľ Juan Carlos I. si vraj z jedného účtu na druhý previedol 3,5 milióna eur.

V nedeľu poslal list na rozlúčku svojmu synovi, súčasnému španielskemu kráľovi Felipemu VI., a v pondelok ráno už bol v Dominikánskej republike. Aj tak sa dá reagovať na obvinenia z daňových podvodov.

Švajčiarsky prokurátor začal vyšetrovať podozrivý prevod v hodnote 3,5 milióna eur z účtu španielskeho emeritného kráľa Juana Carlosa I. na jeho iný účet na Bahamách. Možné daňové podvody kráľa, ktorý Španielsku vládol takmer 40 rokov, počas ktorých krajinu doviedol k demokracii, sa dostali na verejnosť už v marci tohto roku.

Španielsko v tom čase čelilo silnej vlne epidémie nového koronavírusu a zaviedlo striktný lockdown. „O ôsmej sme tlieskali na balkóne zdravotníkom a všetkým, ktorí bojovali o naše životy a životy našich najbližších,“ spomína na marec Barcelončanka Jenni. „A o deviatej sme sa na tie balkóny vrátili, aby sme búchali hrncami na znak protestu proti monarchii.“

Hovorí sa tomu cacerolazo. Španieli tak občas protestujú. Vezmú si hrnce a robia hluk.

Španielsko sa teda od marca zmieta v kríze. V kríze zdravotnej aj hospodárskej a politickej, pretože epidémia položila na kolená nielen španielske zdravotníctvo, ale aj ekonomiku a oslabila vládu.

Niekoľko rokov však už trvá aj kríza monarchie, ktorú ešte viac prehĺbilo odhalenie daňových podvodov predchádzajúceho kráľa.

Z účtu na účet

Švajčiari začali overovať príjmy Juana Carlosa I. už pred dvomi rokmi. Ako vysvetľuje denník El País, švajčiarska polícia vtedy na žiadosť prokurátora Yvesa Bertossu prehľadala kancelárie správcu fondu Artura Fasanu so sídlom v Ženeve. Našli záznamy o dvoch fondoch so švajčiarskymi bankovými účtami.

Prvý fond, nadáciu Zagatka, viedol Álvaro de Oleans, vzdialený bratranec Juana Carlosa I., ktorý platil za súkromné lety bývalého monarchu a jeho dlhoročnej milenky Corinny Sayn-Wittgensteinovej. Druhým fondom bola nadácia Lucum so sídlom v Paname, v ktorej bol Juan Carlos I. vedený ako prvá oprávnená osoba a súčasný kráľ Felipe VI. ako druhá.

Na verejnosť sa to však dostalo až v marci tohto roku a nedávno sa na povrch dostala aj informácia o jednej konkrétnej sume.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie