Denník N

Videl som, ako Orbán likviduje slobodu tlače. V niečom prekonal aj Putina, vraví zakladateľ Indexu

Deň, keď redaktori Indexu dali hromadnú výpoveď. Foto - Index.hu
Deň, keď redaktori Indexu dali hromadnú výpoveď. Foto – Index.hu

Šéfredaktor portálu 444.hu Péter Uj podrobne opisuje, ako sa maďarskému premiérovi podarilo postupne likvidovať kritické médiá. Jeho poslednou obeťou sa stal portál Index.

Viktor Orbán mal už v roku 2010 podrobný plán na ovládnutie mediálneho trhu v Maďarsku, tvrdí Péter Uj, šéfredaktor portálu 444.hu a bývalý šéfredaktor rozbitej redakcie webu Index.hu. Najväčší maďarský spravodajský web Index.hu sa rozpadol koncom augusta pod silnejúcim tlakom Orbánových oligarchov.

Šéfredaktor portálu Szabolcs Dull protestoval proti plánom o reorganizácii redakcie, za čo ho prepustili. Vzápätí podali výpoveď skoro všetci novinári portálu a v Budapešti sa konala aj niekoľkotisícová demonštrácia. Péter Uj odišiel z Indexu ešte v roku 2011, pretože už vtedy mal obavy o nezávislosť portálu. V rozhovore, ktorý vznikol v maďarčine pre Pozsonyi podcast, hovorí o tom, ako Orbán vybudoval svoju mediálnu ríšu, ako mu chceli znemožniť prácu v Indexe a ako táto kauza môže zmeniť mediálne prostredie v Maďarsku.

Podbean Player

Orbánov Fidesz získal v Maďarsku dvojtretinovú väčšinu vo voľbách prvýkrát v roku 2010. Aký bol vtedy stav slobody médií v krajine? Politici Fideszu ešte aj dnes radi spomínajú, že v Maďarsku majú prevahu liberálne a ľavicové médiá. Bolo to pred desiatimi rokmi naozaj tak?

Politici Fideszu majú predstavu, že médiá by mali riadiť priamo strany alebo politici. Významnú časť maďarských médií už aj zmenili podľa tohto modelu. V Maďarsku pritom už ani nemôžeme hovoriť o politickej strane, keďže má všetko v rukách Viktor Orbán. Ak by si napríklad zmyslel, že treba vytvoriť stranu zelených alebo komunistickú stranu, jeho ľudia by ho v tom nasledovali. Aby som sa však vrátil k otázke, pre Fidesz je všetko, čo nesúznie s ich názormi, liberálne alebo ľavicové. Ak sa nad tým zamyslíme z ich pohľadu, tak platí, že veľká časť maďarskej tlače bola ľavicovo-liberálna. Ale ak sa na to pozrieme tak, že aká časť tlače bola pod priamym politickým riadením alebo dostávala politické direktívy, musíme povedať, že pred rokom 2010 tento profil platil pre veľmi malé percento médií. A aj tá sa spájala väčšinou s Fideszom. Na to už máme priame dôkazy, keďže toto mediálne impérium sa v roku 2014 rozpadlo a veľa novinárov prehovorilo, ako fungovalo.

Prečo musel skončiť Index

Ako môžeme charakterizovať mediálne prostredie v Maďarsku? 

V Maďarsku je pri moci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie