Denník N

Urobili zoznam 25 krajín, v ktorých je peklo byť kresťanom

Ku kresťanstvu sa hlási 2,2 miliardy ľudí, 200 miliónov z nich čelí prenasledovaniu.

Perzekúcia kresťanov po celom svete sa stupňuje. Denník Guardian, ktorý sa na tento fenomén pozrel na veľkej ploche, uvádza, že najviac ohrozené sú kresťanské kongregácie na Blízkom východe, v subsaharskej Afrike, Ázii a Latinskej Amerike.

Ich situácia je taká alarmujúca, že pápež František varuje, že „môže ísť o istú formu genocídy.“

Guardian píše, že s perzekúciou sa stretol jeden z desiatich kresťanov na svete. Ku kresťanskej viere sa hlási 2,2 miliardy ľudí, 200 miliónov z nich čelí prenasledovaniu, vraždám, násilným konverziám, vyčleňovaniu zo spoločnosti a trestom za vierovyznanie.

Toto je zoznam krajín, v ktorých sa podľa Guardianu kresťanom žije najhoršie:

1. V KĽDR tvoria kresťania 1,2 percenta populácie. Jediným povoleným „náboženstvom“ je bezmedzné obdivovanie lídra. Kresťanov komunistická Kórea mučí a popravuje. Stretávajú sa v tajnosti. Skutočný rozsah ich utrpenia sa len odhaduje pre izoláciu tamojšieho režimu.

2. V Somálsku sa radikálna skupina al Šaháb vyhráža, že zlikviduje všetkých kresťanov v krajine. V Somálsku je zakázané vlastniť Bibliu. Nepočetná kresťanská komunita (rádovo stovky ľudí) je v 11-miliónovej africkej krajine totálne marginalizovaná.

3. Irak je domovom jednej z najstarších a v súčastnosti aj najohrozenejších kresťanských komunít na svete. Situácia irackých kresťanov sa začala výrazne zhoršovať po páde Saddáma Husajna, keď tí, čo si to mohli dovoliť, začali odchádzať do zahraničia. Dnes kresťanov prenasledujú, na územiach ovládaných islamistami ich nútia ku konverzii, vypaľujú im kostoly a uvaľujú na nich špeciálne dane.

4. V Sýrii tvoria kresťania necelých 5 percent obyvateľov. Ohrozuje ich hlavne Islamský štát, ktorého militanti kresťanov zabíjajú, unášajú a nútia ich prestúpiť na islam. Od začiatku občianskej vojny (2011) utieklo zo Sýrie 700-tisíc kresťanov.

5. V Afganistane nie je oficiálne žiaden kresťanský kostol. Kresťanstvo sa vníma ako západné náboženstvo a to je neprijateľné. Vo veľkom nebezpečenstve sú tam pracovníci kresťanských humanitárnych organizácií.

6. Sudán prestúpenie na kresťanskú vieru trestá smrťou. Kresťanov je tam asi 5 percent. Útoky na kresťanov vláda nevyšetruje, je možné, že ich aj iniciuje.

7. Hoci Irán oficiálne povoľuje praktikovanie kresťanskej viery, kresťania sú občania druhej kategórie. Sú sústavne podozrievaní. V takmer 80-miliónovej islamskej republike ich žije menej ako pol milióna.

8. Podobne je to aj v Pakistane, kde sa proti kresťanom zneužíva zákon proti rúhaniu.

9. Hoci v Eritrei nie sú kresťania tvoriaci takmer 40 percent populácie zanedbateľnou skupinou, ich postavenie je zúfalé. Vládnuca strana ich považuje za hrozbu. Ich domy vypaľujú, kresťanov väznia aj mučia.

10. Kresťania v Nigérii trpia hlavne útokmi skupiny Boko Haram, ktorá ich zabíja aj unáša. V niektorých regiónoch nemajú kresťanské dediny prístup k pitnej vode a kresťanským deťom odopierajú vzdelanie.

11. Na Maldivách sa smrťou trestá vlastnenie Biblie a za konverziu na kresťanstvo odoberajú ľuďom občianstvo.

12. Saudská Arábia nemá veľa domácich kresťanov, ale medzi imigrantmi sú. Za konverziu je trest smrti, kostoly sú zakázané.

13. Líbya toleruje kresťanstvo u migrantov, ale domácich za prestúpenie na kresťanskú vieru trestá.

14. Kresťania v Jemene držia svoju vieru v tajnosti, obávajú sa tiež, že by ich uniesla v krajine aktívna al-Káida.

15. Bývalá sovietska republika Uzbekistan robí kresťanom veľké problémy. Sedem percent Uzbekov hlásiacich sa ku kresťanstvu má skúsenosti s odpočúvaním telefónov, domovými prehliadkami aj prísnymi pokutami za vlastníctvo Biblie.

16. Vietnam kresťanov monitoruje, obmedzuje ich aj administratívne. V štáte s 93,5 milióna obyvateľov ich žije desať miliónov.

17. Občianska vojna v Stredoafrickej republike znamená aj zabíjanie, znásilňovanie kresťanov.

18. Až 90 percent kresťanov v Katare sú robotníci zo zahraničia. To, že nevyznávajú islam, tiež prispieva k úbohosti podmienok, v ktorých žijú.

19. Keňa zažila niekoľko útokov teroristických skupín na kresťanské ciele. Tento rok v internáte univerzity v Garisse zabili 147 prevažne kresťanských študentov.

20. Turkménsko podobne ako Uzbekistan kresťanov sleduje a prísne monitoruje aktivity v kostoloch.

21. India kresťanov tiež príliš nevíta. V niektorých štátoch platia zákony proti konverzii, útočí sa na kostoly aj domy kresťanov.

22. V moslimskej časti Etiópie sa kresťania stretávajú s prenasledovaním aj útokmi.

23. Situácia koptských kresťanov v Egypte je čoraz komplikovanejšia. Krajina je v celkovom chaose a to si menšiny vždy odnášajú.

24. Kresťanov v Džibuti ohrozuje radikálny islam.

25. Barma zažíva posilňovanie budhistických nacionalistických skupín a kresťania to pociťujú.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie