Denník N

Z Realu odišiel po trpkom konflikte, Španielom vychytal tituly. Iker Casillas ukončil kariéru

Iker Casillas v drese FC Porto. Foto - TASR/AP
Iker Casillas v drese FC Porto. Foto – TASR/AP

Majster sveta, dvojnásobný majster Európy, päťkrát španielsky majster a trikrát víťaz Ligy majstrov. Iker Casillas (39) bol pri veľkých úspechoch španielskej reprezentácie aj Realu Madrid, ale v posledných rokoch neprežíval najlepšie obdobie.

Dnes oznámil, že s futbalom končí. „Ide o jeden z najdôležitejších a zároveň najťažších dní mojej športovej kariéry, ale prišiel čas na to, aby som sa rozlúčil,“ oznámil na sociálnych sieťach.

Posledných päť sezón strávil v portugalskom Porte, ale naposledy chytal ešte minulý rok v apríli. O pár dní neskôr totiž na tréningu prekonal infarkt a týždeň sa zotavoval v nemocnici.

„Mal som veľké šťastie, že som si zarábal niečím, čo ma napĺňa a robí šťastným. Moja futbalová kariéra začala pred tridsiatimi rokmi, bola to dlhá cesta s krásnymi aj smutnými časmi. Keď sa na to pozerám spätne, myslím si, že to stálo za to,“ dodal.

V prvom desaťročí 21. storočia považovali Casillasa za jedného z troch najlepších brankárov na svete spolu s Petrom Čechom a Gianluigim Buffonom. Casillas mal kapitánsku pásku, keď sa Španielsko prvý raz v histórii v roku 2010 stalo svetovým šampiónom. Pred ním trofej preberali ako kapitáni iba dvaja talianski brankári: Gianpiero Combi v roku 1934 a Dino Zoff v roku 1982.

Zoff o ňom raz povedal: „Útočníci naňho idú a musia rozmýšľať, čo spravia. Má dobrú postavu a časom ju ešte zlepšil. Jeho protivníci majú pred ním rešpekt a dokonca cítia strach. V nájazdoch jeden na jedného je spomedzi brankárov najlepší.“

Symbol hodnôt Realu?

Casillas bol oporou španielskej reprezentácie, ktorá v období rokov 2008 až 2012 okrem MS aj dvakrát vyhrala Euro. Vo finále MS 2010 napríklad slávne zablokoval strelu Arjena Robbena pri nájazde a Španielsko nakoniec Holanďanov porazilo 1:0. Vďaka skvelým zákrokom ho ešte predtým začali prezývať „svätý Iker“.

Casillas sa ukážkovo prispôsobil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie