Denník N

Výbuchy v Bejrúte si vyžiadali desiatky obetí a tisíce zranených

Explózie mohli byť spôsobené výbušnými materiálmi uskladnenými v mestskom prístave.

Libanonským Bejrútom v utorok popoludní otriasli silné výbuchy, ktoré si vyžiadali desiatky obetí a tisíce zranených.

Podľa poslednej bilancie ministerstva zdravotníctva zahynulo najmenej 73 ľudí. Zranenia utrpelo 3700 ľudí a záchranári po ďalších stále pátrajú v troskách. Očakáva sa, že konečná bilancia bude ešte vyššia. Informuje o tom Guardian.

Podľa prvých informácií vybuchol sklad v prístave, kde bolo uložených okolo 2700 ton dusičnanu amónneho.

Premiér Hasan Dijáb vo vyhlásení k občanom povedal, že Libanon postihla katastrofa, a požiadal spriatelené krajiny o pomoc. Mnohí ju už ponúkli, vrátane Európskej únie, ale aj susedného Izraela, ktorý je s Libanonom technicky stále vo vojnovom stave.

Hrozba, o ktorej dlho vedeli

Zatiaľ nie je jasné, či ide o obyčajnú nehodu alebo či môže mať explózia iné pozadie. Dijáb k tomu povedal, že išlo o „nebezpečný sklad“ a že sa o tom vedelo od roku 2014. Premiér prišiel do prístavu s ministrom vnútra Muhammadom Fahmím, ktorý povedal, že zrejme vybuchol vysokoexplozívny materiál.

Libanonská agentúra NNA oznámila, že príčinou výbuchu bol požiar v prístavnom skladisku. Zničil mnoho okolitých budov a materiálne škody sú podľa záberov kamier mohutné.

Situáciu sledujú v susednom Izraeli, ktorého minister zahraničia Gabi Aškenazi povedal, že Izrael nemá s udalosťou v Bejrúte nič spoločné. Nedávno sa obnovilo napätie medzi Izraelom a libanonským radikálnym hnutím Hizballáh na izraelsko-libanonskej hranici.

Foto – AP Photo

Ohnivý kotúč nad metropolou

„Videl som nad Bejrútom ohnivý kotúč a dym. Ľudia kričali a utekali, krvácali. Z domov to odtrhlo balkóny, vo výškových budovách sa roztrieštili okná a sklo spadlo na ulicu,“ citovala svedka agentúra Reuters.

Ešte dlhé hodiny po výbuchu odvážali ranených z miesta explózie sanitky, niektoré nemocnice už nedokázali prijímať ďalších, pretože nemajú kapacitu. Na internete sa množia výzvy na darovanie krvi.

Podľa jordánskych seizmológov mal výbuch intenzitu rovnajúcu sa zemetraseniu s magnitúdou 4,5.

Medzi mŕtvymi je aj predseda Libanonskej falangy, sociálnodemokratickej strany maronitských kresťanov. Nazar Nadžariján bol vo chvíli výbuchu v kancelárii v blízkosti prístavu.

Foto – AP Photo/Hassan Ammar

Uprostred ekonomickej krízy

K explózii došlo v čase, keď Libanon čelí vážnej hospodárskej kríze. Jeho občania ešte vlani v októbri spustili protesty proti údajne skorumpovaným politikom.

V Bejrúte sa v utorok konal ďalší z týchto protestov, tentoraz pre stále sa zhoršujúce dodávky elektrickej energie. Niektoré libanonské domácnosti majú teraz prúd len niekoľko hodín denne a ľudia boli nútení vrátiť sa k petrolejovým lampám a sviečkam.

Situáciu dlhodobo komplikujú spory medzi šiítskym Hizballáhom, za ktorým stojí Irán a ktorý bojuje proti Izraelu, a sunnitskými politikmi. V piatok bude tribunál OSN v Haagu rozhodovať o treste pre údajných páchateľov atentátu na niekdajšieho premiéra Rafíka Harírího. V roku 2005 bol medzi 22 ľuďmi, ktorí neprežili bombový útok na jeho kolónu v Bejrúte. Obvinení sú práve štyria členovia Hizballáhu, ktorí však v Haagu osobne nebudú. Hizballáh podiel na útoku poprel.

Foto – AP Photo/Hassan Ammar

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Výbuchy v Bejrúte

Svet

Teraz najčítanejšie