Denník N

Ako byť sama sebou v krajine, kde ženy nemajú mená

Afganské ženy čakajú pred volebnou miestnosťou v Kábule. Foto – AP/Ebrahim Nooroozi
Afganské ženy čakajú pred volebnou miestnosťou v Kábule. Foto – AP/Ebrahim Nooroozi

Afganské ženy sú pre zachovanie „cti muža“ nútené nielen zahaľovať si telo, ale aj ukrývať svoje meno.

Afganská redakcia BBC nedávno zverejnila prípad tamojšej ženy, ktorá ochorela na COVID-19. Lekár jej predpísal lieky proti bolesti a horúčke. Keď jej ich manžel išiel vyzdvihnúť do lekárne, všimol si, že na predpise je jej meno. A nasledovala bitka. Za to, že lekárovi prezradila svoje meno.

Vitajte v krajine, kde stále veľká časť populácie považuje za normálne, že mená manželiek, sestier, matiek či dcér sú rodinným tajomstvom, a ak sa dostanú na verejnosť, je to nesmierna urážka. Jedna z afganských „ľudových múdrostí“ napríklad hovorí, že muž, ktorý spozná meno manželky svojho priateľa, už nie je jeho priateľom.

Na druhej strane silnie kampaň za to, aby sa tento hlboko zakorenený zvyk prekonal a aby ženy konečne nemuseli byť oslovované ako niečie matky, manželky či sestry.

Ak sa vrátime k prípadu dobitej ženy, ak by jej lekár na recept napísal „ctená sestra“, ako je to zvykom, je celkom možné, že by sa bitke vyhla.

Rodný list bez matky

Hoci Afganistan je obývaný rôznorodými etnickými skupinami, má dva úradné jazyky a niekoľko regionálnych nárečí, zatajovanie mien jeho obyvateliek sa tiahne naprieč celou krajinou.

Ide skôr o kultúrnu dogmu či až poveru ako o náboženskú záležitosť (99,7 percenta obyvateľov sa hlási k islamu), lebo ako píše afganský novinár Rohullah Sorush, „viera, že je hanbou používať meno ženy na verejnosti, je skôr tradíciou, ak berieme do úvahy, že meno Maryam (arabská verzia mena Ježišovej matky Márie) je v Koráne spomenuté viac ako tridsaťkrát a je po nej aj pomenovaná jedna kapitola. Okrem toho, mená Mohamedových manželiek a iných ženských príbuzných sú veľmi dobre známe“.

Afganský sociológ Avi Kaveh si myslí, že tento zvyk súvisí s

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie