Denník N

Bejrút je v troskách. Výbuch zabil najmenej sto ľudí v krajine na pokraji kolapsu

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Výbuch bol taký silný, že ho pocítili až v cyperskej Nikózii, ktorá je od Libanonu vzdialená 240 kilometrov. Na ostrove si mysleli, že ide o zemetrasenie, no v skutočnosti to boli dve explózie v prístave v Bejrúte, hlavnom meste Libanonu.

„Zažila som už všetko, ale toto je niečo úplne iné. Všetky budovy v okolí sa zrútili,“ povedala agentúre AFP sedemdesiatnička, učiteľka na dôchodku.

Zábery z miesta výbuchu ukazujú, že prístav a jeho okolie sú úplne zničené. Záchranári boli na mieste výbuchu celú noc, prehľadávali sutiny a hľadali zranených a obete. Večer sa počet ľudí, ktorí zahynuli po explózii, pohyboval v desiatkach. Ráno už Červený kríž hlásil viac ako sto obetí.

S veľkou pravdepodobnosťou nejde o konečné číslo. Výbuch zranil viac ako 4-tisíc osôb a už teraz sa na internete objavujú výzvy od ľudí, ktorí hľadajú svojich blízkych. Podľa slovenského ministerstva zahraničných vecí by medzi obeťami alebo zranenými nemali byť občania Slovenska.

Problémy majú aj nemocnice, ktoré sú preťažené a v čase hlbokej ekonomickej krízy v Libanone aj nedostatočne vybavené.

Video: Zábery z dronu ukazujú, ako výbuchy poškodili Bejrút (Guardian)

Čo spôsobilo výbuch

Libanon roky sužovala občianska vojna aj konflikty so susedným Izraelom. Explózia v hlavnom meste preto automaticky priniesla aj podozrenie, že išlo o útok. Libanonská vláda však oznámila, že príčinou výbuchu je zrejme sklad, v ktorom bolo 2750 ton dusičnanu amónneho.

Ide o horľavú látku, ktorá sa používa na hnojenie, ale dá sa využiť aj ako výbušnina. Použili ju napríklad pri útoku v Oklahome v roku 1995, pri ktorej zomrelo 168 ľudí, bombu pomocou nej vyrobil aj nórsky terorista Anders Breivik.

Do Bejrútu sa zrejme dostala na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Výbuchy v Bejrúte

Svet

Teraz najčítanejšie