Denník N

Právnici tvrdia, že odloženie rozsudku v kauze vraždy nie je problém, ale je zrejmé, že v senáte niečo nefunguje

Ilustrácia N - Hedviga Gutierrez
Ilustrácia N – Hedviga Gutierrez

Predsedníčka senátu v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Ružena Sabová povedala, že záujem na kvalitnom a spravodlivom rozhodnutí má prednosť pred dodržaním trojdňovej lehoty. Prípad sa stále môže vrátiť aj späť do dokazovania.

Utorkové rozhodnutie predsedníčky senátu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Ruženy Sabovej zrušiť vyhlásenie plánovaného rozsudku v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nevníma žiadna zo zúčastnených strán ako problém.

Aj obhajca Mariana Kočnera Marek Para v Slovenskom rozhlase povedal, že toto rozhodnutie nebude nijako napádať. Podľa právnikov, s ktorými hovoril Denník N, sa však súd zachoval neštandardne a je zrejmé, že v senáte niečo nefunguje. Súd týmto rozhodnutím riskuje, že nedodrží procesnú trojdňovú lehotu, ktorá je v zákone daná na vyhlásenie rozsudku po skončení dokazovania.

Zákon presne hovorí, že „rozsudok sa vyhlási spravidla ihneď po skončení pojednávania, ktoré rozsudku predchádzalo; ak to nie je možné, možno pre vyhlásenie rozsudku pojednávanie odročiť, najviac však o tri pracovné dni“.

Táto lehota už teraz nebude dodržaná. Zmeniť by sa to mohlo, len ak by

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie