Denník N

Strojvodcovi Pendolina amputovali nohu. Kolegovia sa mu skladajú na protézu

Podľa typu amputácie začínajú protézy dolných končatín od 1000 Eur. Najdrahšie stoja aj 17-krát toľko. (AP Photo/Niranjan Shrestha)
Podľa typu amputácie začínajú protézy dolných končatín od 1000 Eur. Najdrahšie stoja aj 17-krát toľko. (AP Photo/Niranjan Shrestha)

Rušňovodič Ján Černý, ktorému vošiel do cesty kamión, bude mať doživotné zdravotné následky, České dráhy mu vyplatia odškodné. Podľa kolegov a priateľov 59-ročného Čecha je suma nedostatočná na pokrytie športovej protézy.

Strojvodca českého Pendolina Ján Černý, ktorý minulú stredu pri zrážke s nákladným autom na priecestí pri Ostrave utrpel vážne zranenia, prišiel o nohu.

Pred zhliadnutím stojaceho vozidla stihol podľa svedkov na priecestí urobiť všetky naučené kroky, vrátane upozornenia cestujúcich, aby sa kryli. Vďaka včasnému brzdeniu a varovaniu cestujúcich boli škody na životoch, zdraví aj majetku menšie, domnieva sa Česká televízia.

Rušňovodič však podľa lekárov bude niesť doživotné následky, vrátane poranenia chrbtice.  59-ročný strojvodca Černý bol športovec, rád hrával futbal a robil cyklistiku.

Hovorca Českých dráh Petr Šťáhlavský hovorí, že firma svojho zamestnanca odškodní. „Podľa pracovnoprávnych vzťahov ide o pracovný úraz,“ uviedol.

Nárok by mal mať na plnú mzdu, kolegovia a kamaráti Černého si však myslia, že je to málo, a preto mu založili účet na zbierku peňazí. Chcú mu zabezpečiť čo najlepšiu protézu. „Aby mohol znova jazdiť na bicykli, tá protéza bude musieť byť veľmi drahá,“ citovala Česká televízia jedného z nich.

Drahá protéza zo začiatku veľa nevyrieši, domnieva sa protetik

Odborník na protetiku Jozef Stankovič vysvetľuje, že človek, ktorý stratil končatinu dostane na začiatku základné vybavenie podľa jeho zaradenia do funkčného režimu.

„Nie vždy musí byť pre novoamputovaného pacienta drahá protéza najlepším riešením.“ Zo začiatku bude totiž pacient musieť prejsť prípravnou fázou kedy sa eliminuje poamputačný opuch. „Tento proces sa nedá obísť a super drahá protéza môže paradoxne vyvolať pocit sklamania pri výrazných zmenách objemu kýpťa v dôsledku odpuchania a neskôr svalovej atrofie kýpťa, kedy sa protéza zrazu stane nefunkčnou,“ odpovedá Stankovič. Pacient sa totiž môže domnievať, že čím drahšiu protézu má, tým rýchlejšie sa zotaví, čo v konečnom dôsledku môže narušiť dôveru v protézu aj protetika.

Privykacia protéza, ktorá sa aplikuje krátko po amputácii vyjde v prípade amputácie pod kolenom na približne 1200-5200 eur podľa zaradenia pacienta do príslušného funkčného režimu a následne použitých protézovych komponentov. Ak je končatina amputovaná nad kolenom, cena začína na približne 2000 a može byť až 6200 eur.

Poisťovňa špeciálnu protézu neuhradí

Protézy dolných končatín určené na športovanie u nás nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia. Rovnako to je aj v Českej republike. „Protézy vyrábané špeciálne na využitie pri športe nehradíme,“ odpovedal hovorca Všeobecnej zdravotnej poisťovne Českej republiky Oldřich Tichý.

Cena zdravotnej pomôcky určenej na športovanie pre človeka s amputáciou pod kolenom sa pohybuje okolo 7000 eur. V prípade stehennej protézy stojí aj 11-tisíc eur.

„Každopádne, protézy sú hradené podľa predpokladanej pohybovej aktivity toho, komu sú určené.“ Inak povedané, pokiaľ je u daného pacienta predpokladaná vysoká pohybová aktivita, môže mu byť uhradená protéza, ktorá je na takýto typ zaťaženia lepšie uspôsobená a s ktorou môžu klienti nezriedka aj športovať.

„Analogicky potom platí opak – pokiaľ sa dá u klienta predpokladať, napríklad zo zdravotných dôvodov, že sa bude pohybovať len minimálne, bude mu uhradená protéza, ktorá na takéto využitie postačí,“ uviedol Tichý.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie