Denník N

Týždeň v európskej ekonomike: Otváranie vnútro-schengenských hraníc sa komplikuje 

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Autor je vydavateľom portálu Euractiv.sk

  • Otváranie hraníc v EÚ bude komplikované.
  • Cyprus možno zablokuje obchodnú dohodu s Kanadou.
  • Európska centrálna banka neplánuje meniť kurz, pokračuje v nákupoch dlhopisov.

1. Otváranie hraníc v Európe je komplikované, niektoré krajiny opäť sprísňujú pravidlá

Nárast počtu nakazených v mnohých európskych krajinách – dramaticky v Bulharsku či v Rumunsku, výrazne v Španielsku, Francúzsku, Nemecku, Belgicku či Poľsku a na Slovensku – komplikuje plán postupného otvárania vnútorných schengenských hraníc.

Otázkou už nie je, či sa budú opäť sprísňovať obmedzenia voľného pohybu, ale ako sa to bude diať. Koordinovane alebo chaoticky ako v prvých týždňoch pandémie.

Prečo je to dôležité

Reštrikcie cezhraničného pohybu osôb spôsobujú problémy najmä turistickému sektoru. Hotely, reštaurácie, cestovné kancelárie a ďalší verili, že sa im v lete podarí aspoň čiastočne nahradiť straty z prvých mesiacov tohto roka. No neistota berie ľuďom chuť cestovať za hranice.

Netreba na to ani úplný zákaz. Už povinnosť testu či hrozba karantény po návrate mnohých presvedčí, aby ostali počas dovolenky doma. Pre krajiny ako Španielsko, kde 12 % HDP pochádza z turizmu a ten je závislý najmä na zahraničných dovolenkároch, to je vážny problém.

Problém majú aj odvetvia závislé od sezónnych pracovníkov zo zahraničia – z iných krajín Únie alebo mimoeurópskych. Ak sú spojené s nehygienickými podmienkami pri práci či pri ubytovaní pracovníkov, stávajú sa ideálnym prostredím pre šírenie choroby.

Nie náhodou sa veľkými ohniskami pandémie stali sezónni poľnohospodárski pracovníci v Španielsku či bitúnky a mäsiarne v Nemecku. Na rovnaký problém by mali byť pripravení slovenskí zamestnávatelia ľudí zo Srbska či Ukrajiny.

Čo sa môže diať

Znovuzavádzanie kontrol a obmedzení

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Týždeň v európskej ekonomike

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie