Denník N

Hromadných výpovedí výrazne ubudlo. Dôvodom je aj dobré zvládnutie pandémie

Situácia na trhu práce je lepšia, ako by sa v takejto veľkej hospodárskej kríze dalo čakať. Počet nahlásených hromadných výpovedí sa v júni a júli výrazne znížil. Vyzerá to tak, že firmám pomohla štátna podpora a aj dobré zvládnutie pandémie v krajine. Vďaka tomu mohli rozbehnúť výrobu veľmi skoro – na rozdiel od svojich konkurentov napríklad v USA.

V apríli bolo na Slovensku nahlásených hromadných výpovedí ešte vyše 3-tisíc, potom počty klesali až na júlové číslo 165. Je to oveľa menej, aj keď to porovnáme s minulým rokom, keď ešte žiadna veľká kríza nebola. Vtedy bolo v júli nahlásených 265 ohrozených pracovných miest. Teraz ich bolo o 100 menej.

V marci a apríli nahlasovali hromadné prepúšťanie v desiatkach aj stovkách viaceré veľké firmy, napríklad Embraco v Spišskej Novej Vsi alebo Hern v Námestove. Teraz je výrazne menej firiem aj ľudí, ktorí sú hromadným prepúšťaním ohrození.

Údaje o hromadných prepúšťaniach sú dobré v tom, že sú dostupné prakticky ihneď. Zachytávajú však iba prepúšťanie vo veľkých počtoch, takže nie sú stopercentne spoľahlivé. Komplexné dáta ústredia práce a štatistického úradu o nezamestnanosti sú presnejšie, ale treba na ne čakať niekoľko týždňov.

To, že situácia na trhu práce zatiaľ nie je dramatická, však potvrdzujú aj ďalšie dáta. V rozhovore pre Denník E ich rozoberá Branislav Žúdel, riaditeľ odboru makroekonomických analýz a prognóz Inštitútu finančnej politiky. „V júli sa očakávania zamestnávateľov mierne zlepšili a aj počet poistných vzťahov evidovaných v Sociálnej poisťovni naznačuje, že miera nezamestnanosti by mohla pomaly začať klesať. Všetko však závisí od dynamiky šírenia vírusu,“ hovorí

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie