Denník N

Kiska končí. Z politiky odchádza človek, ktorý ako prvý porazil Fica – a ten sa mu odplatil vojnou

Andrej Kiska. Foto N – Tomáš Benedikovič
Andrej Kiska. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalý prezident definitívne končí s aktívnou politikou. Časy najväčšej popularity, keď mu verilo 70 percent ľudí, má dávno za sebou, no aj tak zostane jedným z najvýraznejších politikov poslednej dekády. Vo svojom prejave na sneme oznámil aj to, že mal podozrenie na nádorové ochorenie. „Keď sa pozriem na tých osem rokov, nikdy som neoľutoval, že som išiel do politiky,“ povedal.

Začiatkom mája 2012 poskytol agentúre SITA rozhovor predseda SaS Richard Sulík. Okrem iného sa vtedy dotkli aj prezidentskej voľby, ktorá sa mala konať o dva roky – v roku 2014 – a z ktorej mal vzísť nástupca prezidenta Ivana Gašparoviča.

„Mám absolútne famóznu predstavu, veľmi dúfam, že ten človek do toho pôjde,“ povedal vtedy Sulík. „Som jeden z mála ľudí, ktorí vôbec vedia, že to vážne zvažuje, preto sa ma na meno ani nepýtajte, ale ak sa rozhodne kandidovať, bude to môj ideálny kandidát.“

Novinári z agentúry sa mena tajomného prezidentského kandidáta nedopátrali. No ubehol mesiac a Sulíkovi vtedajší stranícki kolegovia, Martin Chren a Ľubomír Galko, začiatkom júna 2012 meno „famózneho uchádzača“ pustili von. Bol to Andrej Kiska, podnikateľ a filantrop, známy ako zakladateľ spoločností Quatro a Triangel či Dobrého anjela.

Kiska najprv kandidatúru pár týždňov „nevylučoval“, až ju v októbri 2012 oficiálne potvrdil. Denník SME o nej informoval titulkom Kiska ide kandidovať, na Fica si trúfa. Je príznačné, že sa vtedajší premiér (o ktorého prezidentskej kandidatúre sa vtedy len špekulovalo) dostal do nadpisu prvého článku, v ktorom Andrej Kiska potvrdil vstup do politiky.

Od tej chvíle bola totiž Kiskova politická kariéra spojená so vzájomným súbojom s predsedom Smeru. Odchádzajúcemu Kiskovi aj po sobotnom sneme jeho strany Za ľudí, jeho rozlúčke s aktívnou politikou, navždy zostane

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie