Denník N

Libanonskí lídri vedeli, že Bejrút môže vyletieť do povetria. Napriek tomu nikto nič neurobil

Bejrút po výbuchu. Foto - TASR/AP
Bejrút po výbuchu. Foto – TASR/AP

Analytici o výbuchu v Bejrúte hovoria ako o libanonskom Černobyli, ktorý privodila nekompetentná a skorumpovaná elita.

„Celý čas som vedela, že nás vedú nekompetentní ľudia, nekompetentná vláda. Ale niečo vám poviem – to, čo urobili, je absolútny zločin,“ povedala pre BBC Chadia Eleouchi Nounová, jedna z mnohých obyvateliek a obyvateľov Bejrútu, ktorí len ťažko skrývajú hnev po utorkovom obrovskom výbuchu v prístave.

Explodovalo v ňom 2700 ton dusičnanu amónneho, ktorý sa napriek mnohým varovaniam nachádzal v sklade. Predstavitelia colného úradu písali libanonským súdom najmenej šesťkrát, ako by sa rizikového materiálu mohli zbaviť. Bez odpovede.

Po výbuchu zomrelo najmenej 135 ľudí, 5-tisíc bolo zranených a okolo 300-tisíc ľudí prišlo o svoje domovy. Nahnevaní demonštranti v Bejrúte už kameňmi zaútočili na konvoj s libanonským expremiérom Sádom Harírím, keď sa presúval cez mesto.

Loď s toxickým nákladom

Mnohí si kladú tú istú otázku. Ako sa to celé mohlo stať?

„Myslím si, že dôvodom je hlavne miera korupcie, neschopnosť niesť zodpovednosť a prijímať správne rozhodnutia. V tomto prípade spôsob skladovania daného materiálu,“ rozpráva Slovenka Viera Obeid, ktorá žije v Bejrúte a teraz je s deťmi na prázdninách na Slovensku.

Aj v jej byte výbuch povyrážal okná a porozbíjal sklo. „Ale to je nič v porovnaní so známymi, čo bývali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Výbuchy v Bejrúte

Svet

Teraz najčítanejšie