Denník N

Striedajte pomalú a rýchlu chôdzu. Tréner radí, ako začať behať a neublížiť si

Ilustračné foto – Unsplash/Emma Simpson
Ilustračné foto – Unsplash/Emma Simpson

Zdvihnúť sa z gauča a ísť rovno behať môže byť nebezpečné, vraví český ultramaratónec Miloš Škorpil. Väčšina ľudí má podľa neho zlý bežecký štýl a pred ním ich neochránia ani tie najdrahšie bežecké topánky.

Zakladateľ bežeckej školy a autor knihy Bežecká biblia, ktorý okrem iného trikrát obehol Českú republiku, je presvedčený, že zo začiatku nejde o nabehané kilometre.

„Ja ani tréningové plány nepíšem klientom v kilometroch, ale v minútach a hodinách. Je mi úplne jedno, či ubehnú za hodinu osem alebo dvanásť kilometrov. Možno by tých dvanásť kilometrov človek za hodinu aj zabehol, ale ak bude ďalšie týždne odpálený, ďalšie tréningy nebudú mať zmysel,“ vraví v rozhovore pre český Deník N.

Rozprávate sa so svojimi žiakmi o tom, s akou motiváciou začínajú behať? Prečo za vami prišli?

Keď to zovšeobecním, väčšina ľudí začína, pretože si chcú zlepšiť fyzickú kondíciu alebo chcú schudnúť. To je taký základ.

V súčasnosti hrá zdravotná stránka a fyzická kondícia oveľa väčšiu úlohu, pretože ľudia si vďaka pandémii uvedomili, že koronavírus je nebezpečný práve pre obéznych ľudí alebo ľudí s ďalšími civilizačnými chorobami, ktoré sú spojené s nedostatkom pohybu.

Ako sa teda líši tréning na zlepšenie kondície od toho na chudnutie?

Sú tam rozdiely, pretože keď má človek nadváhu, je väčšinou spôsobená tým, že sa dlho nehýbal alebo nerobil žiaden šport. To znamená, že ochabnutý je nielen pohybový aparát, ale aj pľúca, srdce a celá cievna sústava. Začiatok tréningu by mal byť naozaj pozvoľný, takže vo svojej bežeckej škole mám tréningový plán aj pre ľudí, ktorí po rokoch vstanú z gauča.

Nezačína sa behom, ale striedaním

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Radíme športovcom

Rozhovory

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie