Denník N

Epidemiologička, ktorá vyšetrovala ohnisko vírusu na Myjave: Rodinné oslavy sú rizikom, každý sa na nich cíti bezpečne

Foto - TASR
Foto – TASR

Epidemiologička z regionálneho úradu verejného zdravotníctva opisuje, ako sa bežne šíri nákaza na oslavách a vo fabrikách. Tieto miesta sú posledné dni ohniskami nákazy najmä v okresoch, ktoré spadajú pod jej úrad.

Mária Štefkovičová pracuje na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Trenčíne. Ten začal vyšetrovať situáciu na Myjave, kde sa na rodinnej oslave nakazilo viacero ľudí.

V rozhovore vysvetľuje, prečo sú pri šírení COVID-19 rizikové práve rodinné oslavy.

Ako prebiehala nákaza na Myjave?

Epidémia prebiehala ako stovky a tisíce iných v Európe či inde na svete. Nešlo o žiadny mimoriadny prípad. Išlo o bežnú oslavu, kde sa stretli príbuzní a priatelia v počte asi 60 osôb, teda v princípe sa takmer všetci poznali, avšak žili v rôznych lokalitách Slovenska a aj za hranicami.

Ako ste sa dozvedeli o prvom nakazenom?

Musím pochváliť usporiadateľa oslavy. Keď zistil, že viacerí účastníci majú príznaky infekčného ochorenia, hneď to ohlásil svojej lekárke napriek tomu, že išlo o ľahké ochorenia. Kontaktoval aj naše oddelenie epidemiológie a rozbehlo sa epidemiologické vyšetrovanie.

Usporiadateľ zistil kontakty účastníkov a my sme mohli zabezpečiť ich testovanie a zároveň tú druhú, pre nich nie veľmi príjemnú záležitosť, a to nariadenie karantény. Karanténa sa týkala nielen účastníkov oslavy, ale aj osôb žijúcich s nimi v spoločnej domácnosti. To je veľmi dôležité, lebo práve rodinní príslušníci sú tí, čo infekciu prenesú do iných kolektívov a urobia takzvané ďalšie vetvy šírenia. Čiže epidemiologické vyšetrovanie je čosi ako zisťovanie reťazenia jednotlivých prípadov až po niekoho, kto bol prvý a tomu hovoríme indexový prípad. Pripomína to detektívku.

Ako ste našli prvú nakazenú osobu?

Tá sa hľadá práve vyšetrovaním reťazenia prípadov za sebou.

Mária Štefkovičová. Foto – TASR

Prečo sú veľké oslavy také rizikové?

Všetci majú pocit bezpečia, stretnú sa s rodinou, priateľmi, spolužiakmi. Nikomu ani nenapadne, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie