Denník N

Ministerka Kolíková chce sudcom zrušiť imunitu na rozhodovanie

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerka spravodlivosti plánuje zmeniť ústavu tak, aby už sudcovia nemohli beztrestne rozhodovať v rozpore so zákonmi a čeliť za to len disciplinárnemu konaniu. Proti nej sa však zdvihla veľká vlna odporu nie len spomedzi sudcov.

Predstavte si, že sudca vydá platobný rozkaz tam, kde nemá. Alebo kontumačný rozsudok. Čo s tým? Aj na takúto otázku museli odpovedať kandidáti na predsedu Špecializovaného trestného súdu počas nedávneho výberového konania.

Otázku asi málokto čakal. S riadením špecializovaného súdu nemá veľa spoločné. Ale fakt, že sa o to členovia výberovej komisie zaujímali, je dôkazom, ako veľmi táto téma medzi sudcami žije. Len pred pár dňami sa totiž skončilo pripomienkové konanie k novele ústavy, ktorou by sudcovia mali prísť o jednu zo svojich najdôležitejších výsad – o imunitu na rozhodovanie.

Ústava už roky hovorí, že sudcov „za rozhodovanie nemožno stíhať, a to ani po zániku ich funkcie“. Toto ustanovenie chce ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) v pripravenej novele ústavy vypustiť.

Na stratu imunity by mala nadväzovať novela Trestného zákona, ktorou by pribudol nový trestný čin ohýbania práva. S jeho zavedením

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie