Denník N

Dovolenka na Spiši: Slovenský raj to na pohľad (reportáž)

Slovenský raj, Tomášovský výhľad. Foto N – Andrej Bán
Slovenský raj, Tomášovský výhľad. Foto N – Andrej Bán

Pokračujeme v predstavovaní atraktívnych destinácií počas sezóny, keď pre COVID-19 dáva veľká časť Slovákov prednosť dovolenke doma.

Čo aktuálne ponúka dlhodobo obľúbený Slovenský raj? V prvom rade napĺňa význam svojho názvu. Teda až na pár detailov.

Na Slovensku nenájdete iné veľkoplošne chránené územie – azda s výnimkou maličkých Pienin, ktoré by bolo tak husto popretkávané turistickými chodníkmi. Na kilometer štvorcový ich tu pripadá kilometer.

Retro vstup do raja

Po zložitých rokovaniach so všetkými dotknutými subjektmi, teda so samosprávami, rôznymi spolkami a podnikateľmi, tu schválili ako v jednom z mála národných parkov nový návštevný poriadok.

Napríklad skalolezectvo v určitých hniezdnych lokalitách sokola sťahovavého nepovolili, keďže by ho to vyrušovalo. Naopak, v iných lokalitách, kde poškodzovanie prírody alebo vyrušovanie vtákov nehrozí, ho povolili.

„Naším cieľom už nie je zvyšovať počet návštevníkov, ale skvalitniť ich zážitky. Aby videli nepoškodenú prírodu. A, samozrejme, aby sa bezpečne dostali tam aj odtiaľ,“ uvádza zástupca riaditeľa Národného parku Slovenský raj (NP SR) Peter Olekšák, v ktorého agende je aj cestovný ruch.

Toto územie charakterizujú technické zariadenia, akými sú mostíky, rebríky či ferraty. Nie každý ich zvládne. V spojení s roklinou, povestnými skalnými výhľadmi a prielomom Hornádu ide o unikát. Má to však zopár „ale“.

Foto N – Andrej Bán

Už samotný prístup

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie