Denník N

Nový koronavírus tu bude dlho, možno navždy

Ilustračné foto – Unsplash.com/@fusion_medical_animation
Ilustračné foto – Unsplash.com/@fusion_medical_animation

Aj keď sa pandémia skôr či neskôr skončí, samotný vírus len tak nezmizne. Ako bude vyzerať budúcnosť s COVID-19 a stane sa ochorením, ktoré sa bude vracať každý rok podobne ako chrípka?

Pandémia sa neskončila, pandémia trvá.

Dosiaľ sa novým koronavírusom vo svete nakazilo skoro 20 miliónov ľudí a ochoreniu COVID-19 podľahlo viac ako 718-tisíc z nich.

Aj tieto údaje – akokoľvek vysoké – však môžu byť značne podhodnotené.

Ako sa uvádza v júlovom pre-printe (nerecenzovaná štúdia) odborníkov z MIT, počet nakazených novým koronavírusom môže byť takmer 10-násobný v porovnaní s oficiálnymi štatistikami, keďže veľa ľudí nemá príznaky alebo sa nedalo testovať.

Podľa oficiálnych údajov z júla podľahlo v 86 sledovaných krajinách ochoreniu COVID-19 475-tisíc ľudí, no vedci z MIT spočítali, že to v skutočnosti bolo až 700-tisíc ľudí, čo je o zhruba 50 percent viac.

Pandémia stále prebieha

V marci 2021 bude podľa ich modelu v 86 krajinách, z ktorých mali dáta, takmer 300 miliónov infikovaných a dva milióny úmrtí na COVID-19.

„Pandémia stále prebieha. Správu, že ‚vírus tu s nami zostane nadlho‘, treba vnímať aj tak, že napriek uvoľňovacím opatreniam po celom svete počty

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Peter Kalenský je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Koronavírus

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie