Denník N

Nový koronavírus tu bude dlho, možno navždy

Ilustračné foto – Unsplash.com/@fusion_medical_animation
Ilustračné foto – Unsplash.com/@fusion_medical_animation

Aj keď sa pandémia skôr či neskôr skončí, samotný vírus len tak nezmizne. Ako bude vyzerať budúcnosť s COVID-19 a stane sa ochorením, ktoré sa bude vracať každý rok podobne ako chrípka?

Pandémia sa neskončila, pandémia trvá.

Dosiaľ sa novým koronavírusom vo svete nakazilo skoro 20 miliónov ľudí a ochoreniu COVID-19 podľahlo viac ako 718-tisíc z nich.

Aj tieto údaje – akokoľvek vysoké – však môžu byť značne podhodnotené.

Ako sa uvádza v júlovom pre-printe (nerecenzovaná štúdia) odborníkov z MIT, počet nakazených novým koronavírusom môže byť takmer 10-násobný v porovnaní s oficiálnymi štatistikami, keďže veľa ľudí nemá príznaky alebo sa nedalo testovať.

Podľa oficiálnych údajov z júla podľahlo v 86 sledovaných krajinách ochoreniu COVID-19 475-tisíc ľudí, no vedci z MIT spočítali, že to v skutočnosti bolo až 700-tisíc ľudí, čo je o zhruba 50 percent viac.

Pandémia stále prebieha

V marci 2021 bude podľa ich modelu v 86 krajinách, z ktorých mali dáta, takmer 300 miliónov infikovaných a dva milióny úmrtí na COVID-19.

„Pandémia stále prebieha. Správu, že ‚vírus tu s nami zostane nadlho‘, treba vnímať aj tak, že napriek uvoľňovacím opatreniam po celom svete počty

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie