Denník N

Keď Slovinca zvozil tréner v Reale Madrid, plakal na lavičke. Teraz patrí k najlepším hráčom v NBA

Luka Dončić. Foto - TASR/AP
Luka Dončić. Foto – TASR/AP

Popularitou v rodnej krajine už prekonal Jana Oblaka či Anžeho Kopitara, hoci má len 21 rokov.

„Pozeráte sa na dieťa, ktoré sa v krátkom čase môže stať najlepším hráčom na svete. Má na to, aby sa dostal až tak ďaleko,“ povedal podľa BBC Joe Arlauckas, bývalý basketbalista Realu Madrid.

Rozprával o Lukovi Dončićovi, 21-ročnom slovinskom basketbalistovi, ktorý sa hneď po príchode do NBA zaradil k najväčším hviezdam súťaže.

V noci sa stal hviezdou zápasu play-off medzi svojím Dallasom Mavericks a Los Angeles Clippers. Dallas dotiahol k víťazstvu 135:133 po predĺžení a vyrovnal stav série na 2:2. V dueli nastrieľal 43 bodov a zaznamenal 17 doskokov a 13 asistencií a rozhodol „trojkou“ v úplnom závere.

„Nedokážem ani opísať emócie, ktoré som cítil, keď som trafil. Keď som videl, že celý tím sa mi rozbehol naproti, bol to jeden z najkrajších pocitov v mojej kariére,“ povedal. Proti Clippers pritom hral s vyvrtnutým členkom.

Slovinec sa stal tretím hráčom v histórii NBA (po Charlesovi Barkleym a Oscarovi Robertsonovi), ktorý v play-offf zaznamenal aspoň 40 bodov, 15 doskokov a 10 asistencií.

NBA reštartovali po takmer päťmesačnej prestávke bez divákov a s dodržiavaním prísnych opatrení. Dončić pokračuje v skvelej forme zo začiatku ročníka. Podľa portálu Ringer pred prerušením získal priemerne za zápas 28,7 bodu.

Dallas mení basketbal

Dončić bol hviezdou ešte pred tým, ako prišiel do Dallasu. V NBA síce ešte nestihol nastúpiť na zápas, ale už ho vybrali ako ambasádora hry NBA 2K.

Do zámoria prišiel ako najlepší európsky basketbalista, ktorý v osemnástich doviedol Slovinsko k titulu európskeho šampióna.

Jerry West, člen siene slávy NBA, o ňom povedal: „Pozrite sa na Dallas – jeden hráč ich zmenil na tím, ktorý siaha po play-off. [Dončić] bude tým najlepším hráčom Dallasu vôbec.“

West si myslí, že Dončić môže prekonať aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie