Denník N

Niekedy sú priatelia viac ako rodina. Súvisí to s tým, že sme s nimi dobrovoľne

Ilustračné foto - Flickr.com/Tobias Zils
Ilustračné foto – Flickr.com/Tobias Zils

Do dobrého priateľstva sa oplatí investovať. Niekedy je to totiž najdlhší vzťah v živote.

Čím sme starší, tým dôležitejšie je, aby sme mali dobrých priateľov. Hlavne v druhej polovici života sú to práve priatelia, kto nám pomáha udržiavať sa v dobrej mentálnej a fyzickej kondícii. Aspoň tak to vyšlo americkým vedcom, ktorí analyzovali výskumy o vzťahoch, zdraví a pocite spokojnosti zo sto krajín sveta.

Hoci pre ľudí je potrebné aj to, aby mali usporiadané aj vzťahy s rodinou, priatelia sa podľa vedcov zdajú byť významnejším faktorom pre to, aby sme svoj život považovali za spokojný.

„Vyplýva to z toho, že priateľstvo má dobrovoľný charakter. Počas života si udržujeme priateľov, ktorých máme radi a s ktorými sa cítime dobre, a ‚zbavujeme‘ sa tých druhých. Priatelia tiež môžu poskytnúť podporu ľuďom, ktorí nemajú partnera, alebo tým, čo sa v zlých časoch z rôznych dôvodov neopierajú o rodinu. Priatelia pomáhajú aj prekonať osamelosť starším ľuďom po strate životného partnera. Nezriedka sa stáva, že keď ľudia odídu na dôchodok, začnú opäť vyhľadávať starých priateľov alebo si nájdu nových,“ hovorí psychológ a vedúci prieskumu William Chopik z univerzity v Michigane.

Jeho rada je, aby sme v živote

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vzťahy

Životy žien

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie