Denník N

Vzniká jednotná maďarská strana, ale nevieme, aká bude

Volebný bilbord hnutia Spolupatričnosť. Foto N - Tomáš Benedikovič
Volebný bilbord hnutia Spolupatričnosť. Foto N – Tomáš Benedikovič

Jednotná maďarská strana môže vzniknúť za cenu veľkého obsahového kompromisu a nemusí priniesť skutočnú zmenu.

Hnutie Spolupatričnosť, ktoré založili mladí maďarskí aktivisti a politici (medzi nimi viacerí členovia SMK, ale aj bývalí členovia Mosta) v lete 2019 s cieľom zjednotiť maďarskú politickú scénu (čo sa im pred voľbami nepodarilo), zvolalo koncom júla do Gombaseku pri Rožňave politický piknik. Ide o symbolické miesto: v tejto doline sa koná najväčší maďarský letný festival, ktorý bol tento rok pre koronavírus zrušený.

Tento festival organizujú zakladatelia hnutia Spolupatričnosť, ktorí tvrdia, že ich cieľom je stále spojenie strán a obnova maďarskej politiky na Slovensku. Na piknik pozvali predstaviteľov SMK a Mosta a organizovali aj besedu s odborníkmi na tému menšinovej politiky. Na podujatie, ktoré vysielali aj online, dostali pozvánku aj starostovia a primátori obcí a miest južného Slovenska a predstavitelia mimovládok – zúčastnilo sa vyše štyristo ľudí.

Besedy sa konali v priateľskej atmosfére, aj keď László Sólymos, predseda Mosta, hneď na začiatku diskusie s predsedami Spolupatričnosti a SMK poznamenal, že sa cíti v menšine. SMK a Spolupatričnosť totiž reprezentujú konzervatívne hodnoty a princíp etnickej politiky, kým Most (aspoň formálne) sa ešte stále hlási k multietnickému princípu.

Hlavným odkazom stretnutia v Gombaseku však bolo, že si už aj politici Mosta uvedomili, že ich jedinou šancou na prežitie je, ak túto multietnickosť minimálne dajú do zátvorky. Práve Sólymos navrhol, aby tri strany podpísali 20. augusta, teda pri príležitosti maďarského národného sviatku, spoločné vyhlásenie o spájaní sa. Išlo by o silné gesto, za ktorým by bola aj národná symbolika, keďže 20. august je sviatok maďarskej štátnosti.

Matovič ako súper

Viacerí predstavitelia maďarských strán v Gombaseku potvrdili, že ich snahe o spoluprácu nemôžu zabrániť ani

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie