Denník N

Vážený maďarsko-židovský agent, oslovil milionár Kollár šéfa Transparency

Svojráznym venovaním sa Transparency pochválila na svojom Facebooku.
Svojráznym venovaním sa Transparency pochválila na svojom Facebooku.

Gabriel Šípoš dostal knihu o výskumoch, ktoré platil svojrázny právnik Zoroslav Kollár. Nepáčili sa mu blogy o ich financovaní.

Známy právnik a milionár Zoroslav Kollár si roky systematicky budoval imidž záchrancu slovenskej archeológie. Sponzoroval súkromný archeologický inštitút, ktorý ako jediný na Slovensku robil vo veľkom výskumy v zahraničí.

Dnes však už Kollárovo meno archeológom robí aj hanbu.

Šéfovi slovenskej pobočky protikorupčnej organizácie Transparency International Gabrielovi Šípošovi priniesol poslíček knihu o činnosti Kollárovho inštitútu, ktorá obsahuje netradičné venovanie: „Túto knihu Vám venujem ako americko-židovsko-maďarskému agentovi pôsobiacemu na území Slovenskej republiky a nepriateľovi slovenskej archeológie.“

Nasleduje podpis: Z. Kollár.

Toto venovanie je tak symbolickou bodkou za príbehom jediného známeho mecenáša slovenskej archeológie. Kollár totiž nedávno oznámil, že so svojou filantropiou končí. Podľa jeho slov ho nahnevali blogy protikorupčnej organizácie Transparency International, ktorá napísala, že na Kollárovu „bohumilú zábavku“ prispievajú štátne firmy.

Milionár-altruista

Zoroslav Kollár si v deväťdesiatych rokoch vybudoval kariéru špecialistu na konkurzy slovenských firiem. Postupne prenikol aj do ďalších odvetví. Získal napríklad podiel v niekoľkých strojárňach, v kúpeľoch v Trenčianskych Tepliciach či v pretekárskom areáli Slovakia Ring.

Okrem toho sa však vrhol aj do nekomerčnej sféry: v roku 2006 pomohol svojimi peniazmi založiť Slovenský archeologický a historický inštitút (SAHI).

„Niekto míňa peniaze na nákupy značkových šiat či drahé dovolenky, ja míňam peniaze na toto. Výsledok je určite trvalejší a hodnotnejší,“ povedal pred dvomi rokmi serveru Pluska.sk, ktorý ho prirovnal k slovenskému Indianovi Jonesovi.

O svojom hobby porozprával Kollár pred dvomi rokmi webu Plusky.
O svojom hobby porozprával Kollár pred dvomi rokmi webu Plusky.

Kollár podľa svojich slov venoval na archeológiu viac ako tri milióny eur. Aj vďaka nemu mohol SAHI robiť výskumy napríklad v Sýrii alebo v Guatemale, čo bolo na slovenské pomery unikátne – okrem Kollárovho inštitútu dokázala vlastné zahraničné projekty robiť len Slovenská akadémia vied.

„Doktor Kollár zohrával zásadnú úlohu a každý mu bol za túto pomoc vďačný. Ľudia zo SAHI hovorili, že je nadšený pre dávne civilizácie a altruisticky investuje peniaze, aby Slovensko v takýchto projektoch niečo dokázalo,“ pochválil Kollára mayológ Milan Kováč, ktorý so SAHI spolupracoval pri výskumoch v Guatemale.

„Sorosovi agenti“

Kollárovo mecenášstvo sa skončilo pred pár týždňami. V časopise Historická revue, ktorú vydáva inštitút SAHI, právnik oznámil, že už ho „nebaví dostávať ‚mediálne facky‘ a byť urážaný klamstvami“, ktoré zverejňuje Transparency International.

Organizácia napísala dva blogové články o tom, že aktivity inštitútu pomáhali financovať aj štátom ovládané podniky: prepravca ropy Transpetrol (okolo 130-tisíc eur) a lotériová spoločnosť Tipos (21-tisíc eur).

Práve tieto články sa stali (aspoň oficiálnym) zdôvodnením Kollárovho rozhodnutia. „Vďaka vám, vašim útokom sa Slovensko zas ocitne na chvoste svetovej archeológie, keďže ste ma odradili ďalej pre Slovensko a vlastne celý svet objavovať unikátne miesta a kultúry,“ dodal Kollár.

Hlavní vinníci budúceho úpadku slovenskej archeológie podľa Zoroslava Kollára. Foto N - Tomáš Benedikovič
Hlavní vinníci budúceho úpadku slovenskej archeológie podľa Zoroslava Kollára. Foto N – Tomáš Benedikovič

Publikácia o aktivitách SAHI, ktorú pred pár dňami pracovníci Transparency dostali, im má zrejme pripomínať, akú významnú inštitúciu svojím blogom „pochovali“.

Čo pisateľ myslel označením šéfa organizácie Šípoša za „americko-židovsko-maďarského“ agenta, nie je jasné – zrejme je to narážka na to, že organizáciu Transparency International pomáhajú vo svete financovať aj nadácie amerického miliardára a finančníka maďarsko-židovského pôvodu Georgea Sorosa.

Denník N sa prostredníctvom SAHI pokúsil spojiť aj so Zoroslavom Kollárom. Spýtali sme sa ho, či sa nebojí, že jeho „venovanie“ bude dehonestovať doterajšiu reputáciu SAHI.

Riaditeľ inštitútu Peter Valent povedal len toľko, že on ani Kollár sa k tomu už vyjadrovať nebudú.

Samotná Transparency venovanie ironizovala. „Ako vidno, štátne peniaze pre jeho spolok nevyšli navnivoč a americko-židovskí agenti boli našimi archeológmi úspešne odhalení,“ napísala na svoj facebookový profil.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie